Fedde ten Hoeve was 49 jaar oud toen hij in Joure werd opgepakt. Het was politieagent Sikke Wolters die hem oppakte halverwege juni 1944, omdat Ten Hoeve, chef bij de tram in Joure, Joodse mensen mee liet rijden. Ten Hoeve eindigde uiteindelijk in het brute Kamp Amersfoort. Zijn foto wordt daar komend jaar tentoongesteld.
De arrestatie was voor Fedde ten Hoeve het begin van een reis van enkele maanden langs gevangenissen en kampen in Nederland. Na een nacht in Crackstate in Heerenveen, brachten de Duitsers hem naar de gevangenis van Leeuwarden. Van daaruit werd hij op transport gezet naar Kamp Vught.
In september werd Ten Hoeve overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daar zat hij vier dagen vast als gijzelaar. Waarschijnlijk als represaille voor de grote spoorstaking die in september 1944 begon, om zo het treinverkeer van de Duitsers te verstoren.
Maar wat er precies is gebeurd met Ten Hoeve in de kampperiode is nooit duidelijk geworden, zegt zijn kleinzoon Fedde Biesma: "Hij heeft er nooit over willen praten. Wij weten dat hij in Amersfoort gruwelijke zaken heeft gezien. Executies en heel veel ander leed. Ik heb geregeld geprobeerd er met hem over te praten, maar dat wilde hij niet. Het is waarschijnlijk te traumatisch geweest."
Ten Hoeve zelf bewaarde alles. In een klein doosje zitten alle brieven uit die tijd. Biesma: "Hij hield alles heel goed bij. Zo heeft hij alle data opgeschreven wanneer hij waar was. Hij was er dus al mee bezig."
Toen Biesma hoorde van het fotoproject van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, om zoveel mogelijk foto's van de 35.000 mensen die daar ooit vast hebben gezeten uit te stallen, reageerde hij meteen. "Het is heel belangrijk voor ons. Die man heeft daar een paar dagen vast gezeten. Ik vind het mooi dat ze dat eren daar, dat de gevangen een gezicht en een naam krijgen."