Bijna 2.500 tulpenbollen zijn vanmorgen in Middelburg de grond in gegaan als aandenken aan 75 jaar vrijheid. Leerlingen van Middelburgse basisscholen hielpen bij de Adbij om ze te planten. De geelrode tulpen moeten op 5 mei volgend jaar in bloei staan.

 Voor de Abdij aan de Groenmarkt staat het oorlogsmonument waar een grote kring van bollen werd geplant. Basisschoolleerlingen van de Fransiscus School, Oleanderhof, Palmenhof en De Lonneboot hielpen vanmorgen mee met planten. "Gelukkig hebben we nu geen rekenen," lacht één van de helpers. Met precisie steken ze de bollen in de grond, met 'het puntje' omhoog. "Want anders groeien ze niet naar boven."

De leerlingen weten dat ze dit doen voor 75 jaar vrijheid. "Mijn oma heeft verteld dat ze in de oorlog bloembollen moest eten, dat lijkt me echt vies," zegt een leerlinge met een vertrokken gezicht.

Freedom Flame

De bollen zijn speciaal gekweekt. De tulpen zijn Freedom Flames en staan symbool voor de boodschap achter het bevrijdingsvuur dat ieder jaar op 4 mei wordt ontstoken. Het is daarom ook de bedoeling dat de tulpen rond die tijd bloeien.

Ook op andere plekken in Nederland gaan deze weken tulpen de grond in. Dit gebeurt op locaties die iets met de bevrijding te maken hebben.