In Zwolle herdenkt het klokkenluidersgilde maandag met een speciale luiding een verzetsdaad van Urkers. Die wisten in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog te voorkomen dat 226 kerkklokken in Duitse smeltovens terechtkwamen.

De klokken kwamen uit kerken in heel Nederland en waren per boot op weg naar Duitsland. Daar zouden ze worden omgesmolten zodat het metaal voor de oorlogsindustrie gebruikt kon worden. Maar het schip strandde 6 januari 1945 op een zandbank bij Urk. Dat was geen toeval, de vuurtorenwachter van Urk had het licht expres gedoofd toen het schip in de buurt kwam.

De Duitsers gaven in de dagen na de stranding een Urker bedrijf opdracht om het schip te bergen. Maar ook dat werd gesaboteerd. Zo bleven de kerkklokken de rest van de oorlog op de bodem liggen. Pas na de bevrijding werden ze geborgen en teruggebracht naar de kerken waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.

Om deze verzetsdaad van Urk te herdenken, luidt het klokkenluidersgilde van Zwolle maandag om 16.00 uur de klokken van de Peperbus. Meer details over deze geschiedenis zijn te lezen op de website Urk in Oorlogstijd.