VIERHOUTEN - Dick Baas is al 15 jaar voorzitter van Stichting Het Verscholen Dorp in Vierhouten. Bij zijn afscheid vandaag kreeg hij een waarderingsteken. De stichting heeft als doel het onderduikkamp in de bossen bij Vierhouten levend te houden.

Het waarderingsteken, een bronzen beeld, wordt volgens de gemeente alleen in bijzondere gevallen uitgereikt. Dick Baas blijft ondanks zijn afscheid wel actief. Dat doet hij als bestuurslid. Ook blijft hij rondleidingen verzorgen en zijn historische kennis delen.

Tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Baas met zijn onderscheiding. Foto via RTV Nunspeet

Veilige plek in het bos

Het onderduikdorp wordt in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers van allerlei pluimage. Joden, gestrande piloten en vluchtelingen uit kamp Amersfoort, gemiddeld zo'n 90 per dag, vinden hier een veilige plek. Onder hen schrijver Godfried Bomans.

Maar eind oktober 1944 slaat het noodlot toe. Het dorp wordt ontdekt. Een deel van de bewoners weet te ontkomen, een ander deel wordt gefusilleerd. Na de oorlog bouwen vrijwilligers drie hutten van het dorp na.

Momenteel schrijft Dick Baas een boek over Nunspeet in oorlogsjaren. Vierhouten ligt in de gemeente Nunspeet.