Het openbare natuurgebied bij Havelte ligt vol met bommen en andere munitie. Dat beweerde een inwoner van Gasselternijveen al in 2011.

Met een detector onderzocht Nardus Rotman het gebied waar de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld hadden. Dat is vooral in maart 1945 stevig gebombardeerd en niet al die vijfduizend bommen gingen af.

Eerder maakte RTV Drenthe bekend dat op het Holtingerveld - vlakbij Havelte - door een andere particulier met een detector een zware bom werd gevonden. Rotman meldde dat hij minstens vijftig bommen heeft gevonden, maar bewijzen daarvan kon hij niet tonen. "De plekken zitten in mijn hoofd", aldus Rotman. Overigens zijn bij een officieel onderzoek op de plek waar de zogenoemde poort van het gebied moet komen 271 verdachte bodemvondsten gedaan. Maar of dat ook bommen betreft wordt nog onderzocht. 

Harde bewijzen

Rotman zoekt volgens eigen zeggen al sinds zijn twaalfde naar sporen uit de oorlog en heeft ook veel vondsten gedaan bij het voormalige Duitse vliegveld in Peest. Hij zegt dat hij zijn vondsten heeft gemeld bij de gemeente Westerveld en andere instanties.

Schaapsherder Jelle Kootstra is Rotman wel eens met een metaaldetector tegengekomen, maar heeft nooit harde bewijzen gezien van zijn vondsten. "Zijn verhalen kloppen niet, maar er worden wel vaker vondsten gedaan die niet naar buiten komen."

Ontmanteling

Westerveld heeft inmiddels wel bekend gemaakt dat de bom, die eerder in juni 2011 werd gevonden, weggehaald en ontmanteld wordt. Volgens de gemeente is er geen gevaar zolang je niets doet. Burgemeester Jager van Westerveld kondigde op Radio Drenthe aan de melding over de bommen te onderzoeken.

Lees ook: Vader en zoon Bakker vinden vliegtuigbom bij Havelte

Tussen 1989 en 1993 hield de Explosieven Opruimingsdienst een grote schoonmaakactie en vond 158 bommen, 56 granaten en meer dan 2.400 kilo munitieschroot.