Het Fries Film Archief kreeg in januari 2017 ineens unieke beelden in handen van een Joodse bruiloft die in 1939 had plaatsgevonden in Leeuwarden. Het ging om de trouwfilm van Barend Boers en Mimi Dwinger. Het was het begin van een bijzondere reis voor de kinderen van het echtpaar.

De trouwfilm van Boers en Dwinger laat bijzondere beelden zien van de synagoge in de Sacramentsstraat en de Joodse huwelijksliturgie met opperrabbijn A.S. Levisson en de Joodse gemeenschap van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De film komt van de kinderen Yvette Boers uit Amsterdam en André Boers uit Israël. De film duurt zo'n acht minuten en is van goede kwaliteit. De vondst van de film, in een koffer op zolder, was het beginpunt van een zoektocht naar het verhaal achter de twee hoofdrolspelers. Wat hadden zij doorgemaakt in de Tweede Wereldoorlog, en hoe heeft dat hen na de oorlog gevormd. 

Levensverhaal

Barend Boers en Mimi Dwinger trouwden op 18 april 1939 in Leeuwarden. Drie jaar later vluchtten ze uit Amsterdam via Lyon, de Pyreneeën en Spanje naar Engeland. Ze werden overgebracht naar een Joods vluchtelingenkamp op Jamaica. Het was een barre en levensgevaarlijke vlucht uit Europa, met gevangenschappen in Frankrijk en Spanje. Vanuit Jamaica werd Barend ingelijfd bij de Prinses Irenebrigade in Canada. Een paar weken na D-Day landde hij met de Irenebrigade in Normandië. Eind 1944 was hij een van de bevrijders van Zuid-Nederland. Mimi werkte toen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. Ze overleefden de oorlog en kregen drie kinderen, Yvette (1947), André (1948) en Marion (1952).

Aflevering 1 fan de documentaire over de gevonden beelden en de reis van de kinderen: 

Koffer

Na de dood van Mimi in 2007 dook er een koffer op met documenten die te maken hadden met de oorlog. In de koffer zat ook een 16mm-film, de trouwfilm dus. De kinderen maakten zo kennis met de verzwegen geschiedenis. Per toeval leerde verslaggever Auke Zeldenrust de kinderen van Boers en Dwinger kennen. Jarenlang wist alleen de familie van de koffer. Naast de film zitten er in de koffer ook documenten, brieven en foto's van de bruiloftsgasten: vrienden en familie die de kinderen nooit hebben gekend, omdat ze vermoord zijn in de gaskamers.

Aflevering 2 van de documentaire over de gevonden beelden en de reis van de kinderen: 

Van Nederland naar Spanje

Programmamaker Annet Huisman was geïntrigeerd door het verhaal van de bruiloftsfilm, en de reis van het echtpaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze besloot om samen met de kinderen van Barend en Mimi diezelfde tocht als hun ouders te maken, met als doel een serie documentaires op te nemen. Een bijzondere tocht van Nederland naar Spanje. In de reeks van vier afleveringen over de reis zien we hoe de kinderen de reis ervaren en leren we door hen het verhaal van de vluchtelingen van destijds, maar ook die van nu beter kennen.

Voor documentairemaker Huisman was het ook een groot avontuur met veel onderzoek. Van Nederlandse archieven, via Spaanse onderzoekers en contacten van de familie wist ze het spoor terug te vinden en goed in kaart te brengen.

Aflevering 3 van de documentaire over de gevonden beelden en de reis van de kinderen: 

Kinderen emotioneel geraakt door reacties

 De originele trouwfilm heeft in de afgelopen jaren veel los gemaakt, zowel in binnen- als in het buitenland. Zo is de film te zien geweest in een reportage op de Israëlische televisie. Zoon André Boers is blij met de aandacht die de film heeft gekregen. "Het is aan ons kinderen, de tweede generatie, om deze beelden naar buiten te brengen met de boodschap: het kan morgen weer gebeuren, met welke minderheid dan ook in Europa en de wereld."

Aflevering 4 van de documentaire over de gevonden beelden en de reis van de kinderen: