De theatervoorstelling De Joodse Bruiloft in Leeuwarden gaat deze week in premiere. De acteurs zijn inmiddels druk bezig met de repetities op een bijzondere locatie in Leeuwarden.  

De locatie is bij menig inwoner van Leeuwarden bekend: Zalen Schaaf. Het is al decennialang een centrum voor muzikale en creatieve uitspattingen, toch zit er meer historie in het gebouw dan veel mensen weten. Mede door die geschiedenis is het een bijzondere locatie voor de opvoering van De Joodse Bruiloft. Deze week zijn de acteurs naar het theatergebouw in de Joodse wijk getrokken om te repeteren. 

Joods theater en NSB bijeenkomsten

"Het is mooi om te zien nu we op locatie werken, dat het stuk begint te groeien. Zalen Schaaf is de perfectie plek voor dit stuk", aldus regisseur Silvia Andringa. In Zalen Schaaf aan de Breedstraat in Leeuwarden hield de Joodse toneelvereniging zijn opvoeringen. Maar ook de NSB heeft gebruik gemaakt van de gebouwen. In de jaren dertig gebruikte de NSB de zaal voor zijn partijbijeenkomsten.

De Joodse Bruiloft is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver en journalist Auke Zeldenrust. Hij speelt een rol van verteller in het stuk. "Het is prachtig om te zien hoe dit verhaal van tientallen jaren geleden een theatrale invulling krijgt met zang, muziek, dans en zandkunst."

Herinnering

In de voorstelling staat het leven centraal van Barend Boers en Mimi Dwinger die in 1939 in de synagoge in Leeuwarden trouwden. Het echtpaar overleefde de oorlog na een spectaculaire en gevaarlijke vlucht. Nooit vertelden ze hun drie kinderen die ze na de oorlog krijgen iets over de jaren 40-45. Alles wat eraan herinnerde stopten ze in een koffer die niet open mocht. De Joodse Bruiloft brengt ook de bewoners van de Joodse wijk in herinnering, velen van hen die in de Holocaust zijn omgekomen, komen in het theaterstuk tot leven. 

Voor meer info en kaarten dejongerepubliek.com