Op 17 april 1945 arriveren in alle vroegte de eerste Canadezen in Kampen en daarmee is de laatste stad van Overijssel bevrijd. Het zal ook niet lang meer duren voordat de rest van het land uitbundig feest kan vieren. Een periode van vijf jaar onderdrukking en vervolging wordt afgesloten. Op veel plekken gebeurt dat al direct door meisjes en vrouwen die tijdens de oorlog ‘fout’ waren kaal te knippen. Afrekenen met het verleden moet je ook kunnen organiseren, moeten ze in Kampen gedacht hebben. Want daar gaan ze nog een stap verder.

Van 1 tot en met 17 april treedt RTV Oost ‘In het voetspoor van de bevrijders’ met een serie mini-documentaires met achtergrondartikelen. Het is dan precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen door Overijssel trokken om de inwoners te bevrijden van de Duitse bezetting. De mini-documentaires zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen en vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog op 17 verschillende manieren. De productie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel.

Georganiseerde afrekening

De ontlading in Kampen was enorm, toen op 17 april eindelijk de bevrijders de IJssel overstaken. Dagenlang werd er gefeest. Maar er kwam ook een enorme volkswoede vrij. NSB-ers werden hardhandig opgepakt, en "moffenmeiden", meisjes en vrouwen die met Duitsers waren omgegaan, werden kaalgeknipt.

Lees hier het uitgebreide artikel: http://verhalen.rtvoost.nl/afrekening

Dat kaalknippen gebeurde vaker, maar in Kampen kreeg het een officieel tintje: een commissie van vooraanstaande heren beoordeelde welke meisjes al dan niet kaalgeknipt moesten worden. Annie Vermeulen was op dat moment dertien jaar en deed volop mee met het bespugen van die meisjes met hun kale koppen. Samen met amateur-historicus Laurens Hooisma kijkt ze terug op die omstreden wraakactie.

Bekijk hieronder de mini-documentaire (17) over 'afrekening'.