Door de nieuwe maatregelen van het kabinet kan het bevrijdingsfestival in Vlissingen niet doorgaan. 

Stiekem wist hij het al, maar Onno Bakker van de Cultuurwerf wachtte nog op een beslissing van de overheid. En die kwam vanavond. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden en dus is het doek definitief gevallen voor het bevrijdingsfestival in Vlissingen dit jaar.

Op de vraag of het festival dit jaar nog wordt ingehaald, heeft Onno Bakker een helder en kort antwoord: "Nee." Het zou voor het festival in Vlissingen misschien nog wel haalbaar zijn, maar dat is het niet voor veel andere bevrijdingsfestivals in Nederland. Daarom is er besloten het festival dit jaar over te slaan.

 

Sponsors en fondsen

Financieel is de annulering van het bevrijdingsfestival 'een klap' volgens Onno Bakker. "Wij zullen niet zomaar omvallen nu, maar we hebben wel al kosten gemaakt en onze vaste lasten lopen ook gewoon door." Van doorslaggevend belang is hoe de sponsors en fondsen, die het festival financieel ondersteunen, zich zullen opstellen.

Het zou een speciale editie worden omdat Nederland dit jaar 75 jaar vrijheid viert. Daarom waren er een hoop extra activiteiten die nu afgelast of deels worden doorgeschoven. Onderdelen die dit jaar op een later moment alsnog doorgaan zijn de vrijheid-expres en de vrijheidsboulevard. Waarschijnlijk zullen die wel in september plaatsvinden.

De vrijheid-expres is een landelijk initiatief waarbij bussen alle provincies aan doen om verhalen over oorlog en vrijheid te verzamelen. De vrijheidsboulevard is een Zeeuws initiatief en bestaat uit zo'n dertig containers waarbij in iedere container een ander Zeeuws oorlogsverhaal wordt verteld. Deze boulevard is dezelfde als de containers die tijdens de herdenking van de Slag om de Schelde in Terneuzen stonden.