Maandag 20 april om 16:00 | 23:00 en maandag 4 mei om 13:55 | 15:15 | 17:00 | 22:00 | 23:00 op L1 TV.

Een bijzonder oorlogsverhaal over twee broers uit Baarlo, die niet wisten dat ze broers waren. Dinsdag 22 juni 1943 geeft de Amsterdamse Rebecca Rosenberg een kinderwagen met haar twee zoontjes Salomon en Abraham af aan een verzetsvrouw. Rebecca zal haar kinderen nooit meer terugzien. Op 4 juli wordt ze samen met haar man Max opgepakt. Nog in dezelfde maand worden beide ouders vermoord in het vernietigingskamp Sobibor.

De verzetsorganisatie brengt Salomon (1) en Abraham (3 maanden) naar twee adressen in Baarlo, waar de jongens ook na de bevrijding zullen blijven. Niet wetend dat ze joods zijn en dat ze geboren zijn in Amsterdam. Pas rond hun 10e krijgen ze het hele verhaal te horen. 75 jaar na de bevrijding vertellen beide broers hun ongelooflijke levensverhaal in de L1-documentaire Joodse jongens.

Salomon groeide in Baarlo op als Wim Berben, Abraham heette Paul Gielen. L1-documentairemaker Frank Ruber gaat met beide broers terug naar hun ouderlijk huis in Amsterdam. Hier namen Max en Rebecca Rosenberg het moedige besluit om hun kinderen af te staan. Vlak voor hun eigen deportatie maakten zij hun beslissing in een briefkaart bekend aan een nicht. Omdat er geen tijd meer was om die briefkaart op de post te doen besloten de Rosenbergs de kaart in de tuin van de buren te gooien.

Wim woont nog steeds in Baarlo, nu weer met zijn Amsterdamse achternaam. Hij is al sinds zijn jeugd enthousiast lid van de schutterij en won met het zestal van Sint Antonius en Sint Petrus in 1999 het OLS. Paul koos een heel ander leven, hij keerde terug naar het joodse geloof, woonde jaren in Israël, ging werken in de joodse bibliotheek in Amsterdam en is tegenwoordig als Abraham Rosenberg voorganger in een synagoge.