De vierde luisterplek in onze provincie is op 21 juni 2018 in Gasselte onthuld. Voor de pastorie in Gasselte is een grote kei met daarop een plaquette te vinden. Door middel van een QR-code op de plaquette kunnen geïnteresseerden de verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog beluisteren.

"We focussen ons op de bevrijding. De route van Normandië naar Duitsland kunnen we mooi zichtbaar maken", vertelt Joël Stoppels van Liberation Route Europe. In Gasselte wordt het verhaal van de pastorie toegevoegd aan de bevrijdingsroute.

Lees ook: Luisterstenen vertellen het verhaal van de bevrijding

Operatie Amherst

Tijdens Operatie Amherst worden 700 Franse parachutisten achter de Duitse linies gedropt om verwarring te stichting en bruggen te veroveren.

Ook in Gasselte werden deze parachutisten gedropt, want in de pastorie zaten Nederlandse vrijwilligers van het Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps; een paramilitaire nazi-organisatie.

Aafke Huizing woonde vroeger naast de pastorie en maakte de bevrijding als 12-jarige mee. "Op zeker moment vliegen de kogels je om de oren en dat gevecht, ik hoor het nog zo. Dan was het even stil en waren er commando's, maar vervolgens hoorde je die mitrailleurs alweer snel."

Geen herhaling

Mevrouw Huizing is blij dat door middel van deze gedenksteen wordt nagedacht over wat er is gebeurd. Ze vindt het belangrijk om door te geven dat oorlog vreselijk is en dat er niet weer een oorlog moet komen. Maar er moet wel over gesproken worden. "Het is echt heel belangrijk om de verhalen door te vertellen. Beschrijvingen zijn niet altijd correct. Je moet zulke dingen doorgeven. Het verhaal moet generaties verdergaan."

Onthulling

Leerlingen van basisschool De Dobbe onthullen samen met mevrouw Huizing de steen. Hiervoor leest een aantal van hen een gedicht voor. Huizing: "Het is een heel goede zaak dat die kinderen erbij betrokken worden. Het zijn kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd als ik destijds."

Meest noordelijke luisterplekken

Drenthe is de meest noordelijke provincie van Nederland waar de luisterstenen liggen. Eerder al werden er luisterplekken onthuld in Westerbork, Spier en Hooghalen.

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe, waar de luisterplekken in Drenthe ook deel van uitmaken, verbindt mijlpalen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie hoopt hierbij dat de ‘belangrijkste episode uit de Europese geschiedenis zichtbaarder en toegankelijker wordt voor bezoekers uit alle landen ter wereld.'

Lees ook: Eerste Drentse luistersteen over WOII in Westerbork onthuld