'Stad onderweg' is een documentaire van de Limburgse regisseur Jotja Ingrid Bessems over de evacuatie van Kerkrade en de opvang in het Heuvelland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in 1944.

De familie van Bessems’ moeder moet dan samen met 30.000 andere inwoners van Kerkrade geheel onverwacht huis en haard verlaten. Geen idee waar naartoe en of ze ooit terug zullen keren. Onderweg wordt de stoet getroffen door granaten, met dertien doden en vele gewonden.

De omliggende gemeenten worden overspoeld met ontheemden uit Kerkrade. Het geboortedorp van de filmmaakster, Wijlre, vangt vier keer zoveel mensen op als dat het inwoners telt.

Getroffen door de emoties die deze periode uit hun kinderjaren nu nog losmaakt, onderzoekt Jotja Ingrid Bessems bij ooggetuigen de impact van oorlog op gewone mensen.

Ze bezoekt voormalige evacués en opvangadressen en vraagt zich af: hoe neem je dit mee, als vluchteling en als omstander in je verdere leven? Hoe verhouden we ons tot onze collectieve geschiedenis en wat betekent dit voor onze houding in het heden?

'Stad onderweg' bestaat uit een film, een lesprogramma en de website www.stadonderweg.nl. Op de website staan verhalen van de gebeurtenis in 1944 en van vluchtelingen vandaag de dag.