ANDERSON - De 99-jarige Amerikaanse oorlogsveteraan T. Moffatt Burriss is vrijdag 4 januari 2019 overleden in zijn woonplaats Anderson in de Amerikaanse staat South Carolina. Als paratrooper van de 82nd Airborne Division vocht hij in ons land bij de operatie Market Garden en nam hij deel aan de oversteek van de Waal. Zijn regiment werd gevreesd door de Duitsers en kreeg de bijnaam 'The devils in baggy pants' ('Duivels met de wijde broeken').

De Amerikaanse paratroopers staken onder zwaar vijandelijk vuur in wankele canvasbootjes de Waal over om de noordkant van de spoorbrug en de verkeersbrug te veroveren. Bij de operatie kwam 48 soldaten om het leven. De oversteek werd door veteranen als een 'zelfmoordmissie' omschreven en geldt voor Amerikanen als een van de moedigste acties in de Tweede Wereldoorlog. Na Nijmegen vocht Moffat Burris nog in de Slag om de Ardennen en was hij begin mei 1945 betrokken bij de bevrijding van het concentratiekamp Wöbbelin, een buitenkamp van het beruchte Neuengamme. Over zijn oorlogservaringen schreef hij het boek 'Strike and hold' ('Sla toe & houd stand').

In 2014 was de veteraan nog op bezoek bij een herdenking in Nijmegen. Hij schonk zijn legeruitrusting, waaronder zijn jack met onderscheidingen, toen aan de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.