Na 73 jaar is in april 2016 het spaarpotje van de 3-jarige Wilhelmina Wolf uit Noordbroek opgedoken. De moeder van het meisje gaf in 1942 het spaarpotje in bewaring bij de burgemeester, toen zij en haar dochter zich moesten melden voor deportatie naar Westerbork.

Het spaarpotje kwam in bezit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Conservator Guido Abuys tegen RTV Noord: "De munten zaten er nog in. In totaal zo'n vijftien gulden. Dat was het weekloon van een arbeider in die tijd. Het is uitzonderlijk dat het een spaarpotje met inhoud is. Dat niemand het geld heeft gepakt".

Burgemeestersdochter

Burgemeester Sjoerd Edema bewaarde het spaarpotje jaren in de lade van zijn bureau en kwam het spaarpotje weer tegen bij een verhuizing in 1960 en vertelde het verhaal aan zijn dochter. De dochter is de 90 nu ruim gepasseerd en vond dat het spaarpotje in het archief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork bewaard moest worden. Ze wilde dat het verhaal van Wilhelmina en haar ouders zou worden verteld.

Familieverhaal

De ouders van Wilhelmina waren Mozes Wolf en Sophia Falke. Op 10 juli 1942 moest Mozes met honderden andere Joodse mannen uit de stad en provincie naar een Joods werkkamp in Overijssel. Sophia en dochtertje Wilhelmina bleven alleen thuis.

Auschwitz

Tussen 3 en 5 oktober 1942 moest het hele gezin zich melden in Kamp Westerbork. Daar zagen Sophia en Wilhelmina Mozes weer. Abuys: "Kort daarna zijn ze naar Auschwitz gestuurd en vlak na aankomst vermoord".

Niet weggooien!

Jaarlijks houdt het herinneringscentrum de actie 'Niet Weggooien!' met als doel voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. "We zijn vooral op zoek naar voorwerpen waar een verhaal bij zit, zoals het spaarpotje", aldus Abuys. "We proberen die verhalen door te geven."

Lees ook: Oorlogsknuffel uit Kamp Westerbork duikt na 76 jaar op