Familieleden van twee Amerikaanse militairen brengen dezer dagen een bezoek aan Zeewolde. De vliegtuigen van piloot Leonard Werner en airgunner Henry Raemer zijn in de Tweede Wereldoorlog neergestort in het IJsselmeer, in wat nu grondgebied van Zeewolde is. De Amerikaanse bezoekers maken een rondrit langs de plekken waar hun familieleden zijn geweest.

Het is een emotioneel bezoek van de zussen Lauren en Elaine Werner aan Zeewolde. "We hebben de plek gezien waar het vliegtuig is neergestort." Hun oom, piloot Werner, kwam in november 1944 om het leven bij een ongeluk. Werner vloog boven het IJsselmeer en raakt in zijn vlucht een ander geallieerd toestel. Zijn vliegtuig raakt beschadigd en is niet meer te redden. De mustang P51-D stort neer in het water, in wat nu grondgebied is van Zeewolde. Leonard Werner overleeft de crash niet.

"Het was een verdrietige en emotionele dag." vertelt Elaine Werner. Ze is blij dat ze de reis naar Zeewolde heeft gemaakt. "Het is voor ons een soort afsluiting." De familie van Leonard Werner wist dat hij was neergestort. Maar veel vragen bleven onbeantwoord. "Het is voor ons belangrijk om te weten wat er precies is gebeurd." zegt Lauren Werner. "De puzzelstukjes vallen nu in elkaar."

In 2016 maakte Omroep Flevoland een reportage over het noodlottige ongeval van piloot Leonard Werner.

Henry Raemer was boordschutter in een B17 bommenwerper. Het vliegtuig vloog over Gelderland toen het door een vijandig toestel werd geraakt. Henry kon nog net op tijd uit het neerstortende vliegtuig springen en kwam met zijn parachute terecht in de bossen van Ermelo. De B17 stortte neer in het IJsselmeer waarbij piloot Ralph W. Holcombe om het leven kwam.

"Ik probeer me voor te stellen hoe hij zich hier voelde.''

— Kathy Wagner, dochter van Henry Raemer

Voor het eerst staat Kathy Wagner in het bos waar haar vader, Henry Raemer, is neergekomen. "Ik probeer me voor te stellen hoe hij zich hier voelde. Het is ongelofelijk." Na de oorlog heeft Raemer amper gesproken over de oorlog. Pas 15 jaar geleden begon Raemer aan zijn familie te vertellen over wat hij allemaal had meegemaakt.

Henry Raemer overleed vorig jaar op 93-jarige leeftijd. In 2016 maakte Omroep Flevoland een portret van deze airgunner.