Het is 74 jaar geleden dat de Joodse gemeenschap uit Assen verdween. Op 2 en 3 oktober 1942 werden de Asser Joden weggevoerd naar Kamp Westerbork en vanuit daar naar vernietigingskampen gebracht.

Ooit woonden in de provinciehoofdstad honderden Joden, in 1942 waren er nog enkele tientallen over. In de nacht van 2 op 3 oktober werden ze bijna allemaal weggevoerd naar Kamp Westerbork en vanuit daar naar vernietigingskampen gebracht. Hun geschiedenis wordt beschreven in het boek van Jan Ridderbos Kroniek van de Jodenvervolging te Assen. Het boek is volgens de auteur de sluitsteen van de geschiedbeschrijving van de Joodse gemeenschap in de provinciehoofdstad. Al eerder verscheen het boek De joodse gemeente Assen. Geschiedenis van een behoorlijke kille, 1740-1976.

Noordersingelschool

"De nazi's hebben de deportatie heel doordacht uitgevoerd en voorbereid", zegt Ridderbos. "In juni 1942 waren de mannen en jongens al weg gevoerd naar werkkampen. De overgebleven vrouwen, kinderen en ouderen konden zich niet verdedigen en werden bijeengebracht op het plein voor de voormalige Noordersingelschool." Vanuit daar werden ze naar Westerbork gedeporteerd.

Tekst gaat verder onder de foto

De Noordersingel in Assen waar destijds de Noorderschool stond (foto: RTV Drenthe/Tina Ruiter)

Plaquette

Ter nagedachtenis aan deze deportatie in 1942 hangt een plaquette bij het stadhuis, dicht bij de plek van de voormalige Noordersingelschool.

Een uitgebreid interview met Jan Ridderbos is hier te horen.