In het kader van het NIOD fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's' heeft een Drentse werkgroep vijftig opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's verzameld.

Tijdens een bijeenkomst in het Drents Archief in Assen zijn hier vijfentwintig foto's uit gekozen die naar het NIOD gestuurd zijn. Uit alle provinciale inzendingen kiest het NIOD honderd foto's die in de Tweede Kamer tentoongesteld zullen worden.

Op deze website lichten we de komende tijd de vijfentwintig foto's uit de Drentse selectie toe.

In opstand

In het voorjaar van 1943 kondigde de Duitse bezetter aan dat alle Nederlandse militairen die in mei 1940 tegen de Duitse invallers hadden gevochten, zich opnieuw moesten melden om in Duitsland te werk gesteld te worden. Dit bericht leidde tot een staking in heel Nederland.

Lees ook: De April-meistaking van 1943

Geen melk

In Drenthe kwamen de boeren in Zuidwolde als eerste in opstand. Vanaf 30 april weigerden zij melk te leveren aan de fabriek. Ander protest volgde: in Odoorn kwamen veenarbeiders niet opdagen en in Meppel staakten postbeambten hun werk. Bussen reden niet langer en fabrieken draaiden niet meer. Telefoonleidingen werden vernield en bruggen onklaar gemaakt om zo melktransporten tegen te houden.

Op transport

De Duitsers kondigden het standrecht af waardoor iemand ter plekke gedood kon worden zonder enige vorm van proces. Voor velen was dat aanleiding om onder te duiken, maar toch melden zo'n achtduizend soldaten zich. Op de foto is te zien dat zij klaar staan om op transport te gaan onder bewaking van Duitse soldaten.