Alleen een bronzen voetje is nog overgebleven van een beeld ter herinnering aan de Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog van een weeshuis in Utrecht zijn weggevoerd. Onbekenden hebben het van zijn sokkel gezaagd.
Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag voor de deur van de synagoge aan de Utrechtse Magdalenastraat. "Het beeld stelde een wegvluchtend meisje voor", zegt voorzitter Lonie Querido van het bestuur van de Liberale Joodse Gemeente in Utrecht. "Enorm treurig dat nu juist op de dag van de Auschwitz-herdenking dit beeldje ter nagedachtenis aan Utrechtse weeskinderen er niet is. Wat afschuwelijk dat iemand hier geen respect voor heeft".
De beheerder heeft aangifte gedaan van de vernieling en diefstal van de bronzen sculptuur met de titel Ontluikend leven. Ook bezoekers tonen zich geschokt door het moment waarop het beeldje is weggehaald. "Echt heel naar", zegt één van de leden van de gemeente.
Het beeldje op een archieffoto uit 2010. Foto: Wikipedia / RTV Utrecht
Het beeldje van de kunstenares Channa Cassuto is in 2010 geplaatst. Voorzitter Lonie Querido sprak met de kunstenares: "Ze voelt zich geamputeerd nu dit beeldje weg is". Cassuto heeft inmiddels aan RTV Utrecht laten weten dat ze voor 4 mei een replica van het beeld laat plaatsen.
Het bestuur van de gemeente gaat er vanuit dat de dieven het vooral om de materiële waarde op het beeldje gemunt hadden. Om bij de synagoge te komen, zijn ze waarschijnlijk over een muur geklommen of over het grote hek dat voor de ingang staat. De politie onderzoekt de verdwijning.