In Leusden zijn acht bemanningsleden van een Short Stirling bommenwerper herdacht. De vijf Canadezen en drie Britten kwamen op 3 februari 1943 om het leven toen hun toestel bij een luchtgevecht met de Duitsers werd neergeschoten.

De herdenking was in een afgelegen weiland, een halve kilometer van het Spoorweghuisje aan de Leusbroekerweg 6. Daar staat sinds twee jaar ook een monument ter ere van de daar gesneuvelde vliegers.

Kinderen van basisschool Het Kompas lazen zelfgemaakte gedichten voor. Leerlingen Kalle en Jason spraken achteraf van een interessante ervaring rond een nare gebeurtenis. "We hebben geschreven over vrijheid", zegt Kalle (12). "Het is bijzonder dat wij nu vrij zijn, dat was toen niet zo."

"We zijn een traditie aan het vormen door bij dit nieuwe monument een herdenking te houden", zegt Ronald Polak van de Historische Kring Leusden. "En doordat we dat speciaal met de school doen denk ik dat het voor de lange toekomst in stand zal blijven."

Bij de herdenking spraken ook burgemeester Gerolf Bouwmeester en José Huurdeman van de historische kring. Er werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers en er was een defilé langs het monument.