Er is vrij veel bekend over deze foto. Hij is gemaakt in de zomer van 1940 in de Oostmaasstraat in Rotterdam-Kralingen. Maar het is niet bekend wie het poserende meisje is en waarom zij op die plek gefotografeerd is. 

Het zijn aangrijpende, verdrietige, krachtige of hoopgevende foto’s die vertellen over vijf jaar bezetting in Nederland. Het project ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ wordt samengesteld uit foto’s uit alle provincies. Elke provincie heeft 25 foto's ingestuurd. De presentatie van de 100 foto’s op 30 maart in de Tweede Kamer gaat vanwege de Coronacrisis niet door. In aanloop naar 4 & 5 mei zal op een andere manier bekend worden gemaakt welke 100 foto's zijn geselecteerd voor 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's'. Op deze website belichten we een aantal foto's uit Zuid-Holland. Vandaag: meisje poseert in gebombardeerde straat in Rotterdam. 

Na het Duitse bombardement van 14 mei 1940 op het centrum, brandde de stad nog dagen. De begrenzing van het verwoeste gebied, kreeg in Rotterdam de naam ‘brandgrens’. De Oostmaasstraat in Kralingen lag binnen het gebied van de brandgrens. De Duitse bommen verwoestten meer dan 30.000 huizen en panden in de stad. Er kwamen ruim 800 mensen om en bijna 80.000 mensen raakten dakloos.

De puin

Het getroffen gebied was ruim 250 hectare groot (ter vergelijking: een voetbalveld is ongeveer een halve hectare). Rotterdammers noemden het teloorgegane gebied ‘de puin’. De foto van het meisje in de Oostmaasstraat komt uit de collectie van fotograaf Lex de Herder die is opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam. “We kunnen alleen speculeren over het meisje”, zegt Mechteld Blom van het archief. “Woonde zij in de Speelmanstraat of zat ze er op school? Of was ze ‘ramptoerist’ na het bombardement?” De foto was niet verder beschreven door De Herder. Na het bekijken van oude kaarten en andere foto’s, denken medewerkers van het archief dat de foto vanaf de kant van de Oostzeedijk is gemaakt. Het Stadsarchief en Rijnmond zouden meer willen weten over deze foto en het meisje. Weet jij wie dit is en waarom zij daar poseerde? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees ook: De Waalsdorpersvlakte, executieplaats van vele verzetsstrijders