ARNHEM - In Elden, gemeente Arnhem, is donderdag een gedenksteen onthuld. Een monument voor 12 Palestina-pioniers die bij een razzia in oktober 1942 door de Duitsers werden opgepakt en de kampen niet hebben overleefd. Het gaat om een groep Joodse jongens en meisjes die zich in Elden aan het voorbereiden was op een toekomst in Palestina, het huidige Israël.

Van maart 1941 tot oktober 1942 wonen 33 Palestina-pioniers in Huize Voorburg aan de Drielsedijk. Daar krijgen ze les in fruitteelt, landbouw en veeteelt en leren ze Hebreeuws. Het tehuis in Elden werd na de Duitse inval opgericht voor pioniers die al een visum voor Palestina hebben, maar door de uitbraak van de oorlog niet weg kunnen komen uit Europa. 

Razzia

Donderdag precies 77 jaar geleden, op 3 oktober 1942, worden de pioniers en de leiding bij een razzia opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Een aantal Palestina-pioniers is kort voor de razzia ondergedoken. Enkele van hen zijn later alsnog opgepakt en ook afgevoerd naar Westerbork. De meesten zijn in januari 1944 gedeporteerd naar kamp Bergen-Belsen. Twaalf pioniers uit Elden hebben de kampen niet overleefd.

Zeven van hen worden door de Duitsers uitgeruild tegen Duitsers die in Palestina verblijven. Eind juni 1944 vertrekken ze uit Bergen-Belsen en worden naar Palestina gebracht. 

De gedenksteen voor de pioniers is bij Huize Voorburg geplaatst.

Zie ook: Gedenksteen voor Palestina-pioniers uit Elden