Een van de daden van verzetsheld Arnold van Weringh uit Zuidlaren is verfilmd.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog redde Arnold van Weringh uit Zuidlaren een gewonde Franse parachutist die was geland in de buurt van Zuidlaren. "Die actie was beslist niet zonder gevaar", vertelt Monique Huizer. Zij houdt zich bezig met het erfgoed van Lentis, waar ook het terrein van Dennenoord in Zuidlaren onder valt.

Nazi's

Arnold van Weringh woonde en werkte op het terrein van Dennenoord. Het wemelde er van de Duitsers in de laatste oorlogsdagen, omdat de nazi’s het terrein gebruikten als ziekenhuis voor gewonde militairen. Toch zag Van Weringh kans om de gewonde Fransman mee naar huis te nemen en verborgen te houden tot de geallieerden Zuidlaren bevrijdden.

'Waanzinnig verhaal'

"Het verhaal is zo waanzinnig, dat je het niet zou kunnen verzinnen als je een script voor een film wil schrijven", vertelt Dennis Meijeringh uit Zuidlaren. Hij kwam met het idee voor de film.  "Wij proberen met een re-enactmentgroep de geschiedenis levend te houden, door fragmenten van de grootste luchtlanding na Operatie Market Garden na te spelen." Tijdens Operatie Amherst in april 1945 landden zo'n zevenhonderd geallieerde parachutisten in Drenthe.

De opnames voor de film zijn onder andere gemaakt op vliegveld Hoogeveen en op het terrein van Dennenoord. De hoofdrol van Arnold van Weringh wordt gespeeld door Jonny van der Schuur, die in het dagelijks leven een medewerker van Lentis is.