Tijdens de oorlog zat Klaas van Daalen in het werkkamp in Vledder.

Hij was een van eenentwintig mannen die in september 1944 ontsnapten en zich verstopten in verschillende ondergrondse schuilplaatsen. Van Daalen verstopte zich samen met twee anderen in een hol. Negen anderen doken een paar kilometer verderop onder. Een dag later werden die negen mannen gevonden door de Sicherheitsdienst. Zes van hen werden doodgeschoten.

Monument Doldersum

Aan de Huenderweg tussen Doldersum en Wateren staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Van Daalen is de oprichter van Stichting Monument Doldersum en zet zich hier sinds 1995 voor in. Zo hielp hij onder meer bij het ontwerpen en bouwen van het monument in Doldersum en onderhield hij de gedenkplaats voor de neergeschoten jongemannen. Verder gaf hij ook voorlichting aan basisschoolkinderen over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Oranje Nassau

Voor zijn verdiensten is Van Daalen benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Daalen kreeg de onderscheiding uit handen van de burgemeester van de gemeente Westerveld Rikus Jager. De op dat moment 90-jarige Van Daalen woont in het Utrechtse Rhenen, maar kreeg het lintje in Vledder, omdat zijn grootste verdiensten in de gemeente Westerveld liggen. Ook kwamen de meeste voordrachten uit die gemeente.