GORSSEL - Rapper Snelle is dit jaar de Ambassadeur van de Vrijheid. De rapper uit Gorssel vliegt in dit lustrumjaar, waarin Nederland 75 jaar vrijheid viert, in helikopters van Defensie van bevrijdingsfestival naar bevrijdingsfestival. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdagochtend bekendgemaakt.

Zangeres Roxeanne Hazes, dj's Lucas & Steve en dj-trio Kris Kross Amsterdam zijn de andere ambassadeurs. De Ambassadeurs van de Vrijheid treden sinds 1991 op tijdens diverse bevrijdingsfestivals. Snelle is op 5 mei te zien in Wageningen. Op de website van de bevrijdingsfestivals vertellen de artiesten wat hun connectie is met de Tweede Wereldoorlog.

Hongerwinter

Snelle staat stil bij de verhalen die zijn opa vertelde over de hongerwinter. 'Het thema vrijheid spreekt mij aan omdat mijn opa de oorlog heeft meegemaakt. Hij vertelt altijd verhalen over de Hongerwinter. Hij was zelf nog maar een kind, maar als de man in huis moest hij uren lopen om aardappelen te halen', zegt hij.

Dit jaar zijn er veertien bevrijdingsfestivals over heel Nederland om de festiviteiten extra luister bij te zetten. In 2019 waren Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt de rondreizende vrijheidsambassadeurs.

Zie ook: En dat is twee: rapper Snelle heeft nummer 1-hit te pakken