Bunnik heeft tijd en geld vrijgemaakt voor het restaureren van een tankversperring. Niet omdat er een invasie wordt verwacht: de geschiedenis van een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie moet volgens de gemeente herleven.

Met een oorverdovend geluid schraapt een graafmachine begin november 2019 het asfalt aan de kant op de Rhijnauwenselaan die van Bunnik naar Fort Rijnauwen loopt. Vanonder het wegdek komen vierkante metalen putten tevoorschijn. Het is een teken dat de werklui goed zitten: op deze plek lag jarenlang een militair object.

Historicus Hans Nap: "Dit is een voormalige tankversperring geweest. In de loop van de 20e eeuw zou Fort Rijnauwen belaagd kunnen worden door pantserwagens en tanks. En die moest je ook tegen kunnen houden."

Asperges

Dit type versperring bestond uit een dikke betonnen plaat van 10 meter lang en 3 meter breed. In het beton zaten metalen putten waar stukken metaal in werden gestoken die de weg versperden. De schuine staven leken op asperges. Daarom heet de barrière ook wel een 'aspergeversperring'.

Uiteindelijk zijn de twee versperringen bij Fort Rijnauwen nooit echt gebruikt. Nap: "Hier is niet gevochten. Die nieuwe Hollandse Waterlinie heeft veel gekost, maar heeft nooit zijn functie hoeven uitoefenen. In 1914-1918 kwam er geen oorlog. En toen het Duitse leger hier in 1940 aankwam was de capitulatie al een feit."

Verkeer

Wethouder Erika Spil komt langs om de werkzaamheden te bekijken. Zij legt uit dat er in totaal twee tankversperringen worden hersteld. Dat gebeurt op zo'n manier dat het verkeer hier geen last van heeft.

"Alleen aan de zijkant komen de metalen staven er echt in te zitten. Want door de asperges kun je natuurlijk niet meer doorrijden en we willen wel dat de weg begaanbaar blijft. En er komt een groot bord met uitleg over wat het is en waar je overheen rijdt."

Werelderfgoed

De werkzaamheden vinden plaats tegen de achtergrond van een poging om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op te laten nemen op de Unesco werelderfgoedlijst. Die aanvraag wordt op dit moment beoordeeld en hiervoor is het belangrijk dat de samenhang van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het landschap te zien is. De herstelde tankversperringen maken daar deel van uit.

Historicus Nap is erg in zijn nopjes met de actie: "Ik vind het belangrijk dat de historie van ons eigen Bunnik wat meer beleefd moet worden. Gelukkig heeft de gemeente daar middelen voor vrijgemaakt om dat op een paar plekken rondom Fort Rijnauwen zichtbaar te maken."