EEFDE - In de gemeente Lochem wordt na de zomer een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Het wrak van de Hawker Typhoon, een jachtbommenwerper van de Britse Royal Air Force, ligt in een landbouwperceel aan de Scheuterdijk in Eefde. De stoffelijke resten van de vlieger liggen daar waarschijnlijk ook.

door Melanie Lokate

De berging valt onder het nationaal programma berging vliegtuigwrakken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Lochem is één van de eerste gemeenten waar dankzij de regeling een wrak kan worden opgegraven.

Luister hier naar een ooggetuige van de crash van september 1944

Burgemeester: berging morele verantwoordelijkheid

De afgelopen tijd deed Defensie historisch onderzoek. Ook is op de locatie met detectoren naar het vliegtuig gezocht. Zeer waarschijnlijk liggen de stoffelijke resten van de vermiste piloot, Flight Sergeant W.R.S. Hurrell, daar.

Tekst gaat door onder foto.

William Robert Stephen Hurrell (Foto: findagrave.com)

'Deze piloot heeft zijn leven gegeven voor onze vrijheid. Wij zien de berging als een morele verantwoordelijkheid. En als een eerbetoon aan de omgekomen piloot en zijn mogelijke nabestaanden. Een erg betekenisvol gebaar aan de vooravond van de viering van 75 jaar vrijheid', zegt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken

Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan over het 'nationaal programma berging vliegtuigwrakken'. Gemeenten krijgen advies en financiële hulp voor de berging van vliegtuigresten.

Tekst gaat verder onder reportage

In de Tweede Wereldoorlog gingen boven Nederland ruim 5500 vliegtuigen verloren. In ongeveer 400 vliegtuigwrakken liggen waarschijnlijk de lichamen van bemanningsleden. Volgens het ministerie kunnen de komende 10 jaar naar schatting 30 tot 50 kansrijke bergingen worden uitgevoerd.

Inwoners en scholen betrokken

De berging start waarschijnlijk in het najaar. Tijdens de werkzaamheden is er een kijkdag voor het publiek. Ook worden basisscholen uit de omgeving betrokken. Er staat aan de Scheuterdijk al een monument voor de omgekomen piloot. Daar is ieder jaar een herdenking.

Zie ook: