Op het Russisch ereveld in Leusden heeft de ambassadeur van Rusland aarde opgehaald om mee te nemen naar Moskou. Dat deed hij ter nagedachtenis van 75 jaar bevrijding. Eerder werd bekend dat de Russische autoriteit 300.000 euro uittrekt voor het vernieuwen van de stenen op de begraafplaats.

De ceremonie begon vanmiddag met het uitdelen van rode bloemen en een speech. De aanwezigen droegen een strik op hun jas met oranje en zwarte strepen, als eerbetoon voor de gesneuvelde soldaten. Op het ereveld liggen 865 slachtoffers uit de Sovjet-Unie die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Er staan vrijwel geen namen op de graven want de identiteit van de omgekomen Russen was lange tijd onbekend en veel families zijn nooit opgespoord.

Identiteit

Remco Reiding van stichting Russisch Ereveld doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar de gegevens van de slachtoffers, die veelal in werkkampen zijn omgekomen. “Het zijn gewone jongens die ver van huis terecht zijn gekomen. Ze hebben gevochten in een oorlog met vreselijke gevolgen”, zegt hij. De afgelopen jaren heeft de stichting van Reiding van bijna driehonderd soldaten de identiteit achterhaald. Ook zijn door het onderzoek de volledige namen van honderden soldaten en duizenden data van geboorte en overlijden bekend geworden.

Op het Russisch ereveld in Leusden liggen 865 grotendeels onbekende oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie. Foto: RTV Utrecht

Het is de bedoeling dat de gevonden informatie op de nieuwe stenen komt te staan. Reiding is daarom bijzonder blij met de Russische financiering van de oorlogsgraven, maar om alle grafstenen te vervangen is nog meer geld nodig. “We hopen dat de Nederlandse regering de resterende kosten wil betalen zodat we het ereveld goed kunnen onderhouden.”

Oorlogsgravenstichting

De Nederlandse Oorlogsgravenstichting gaat de renovatie van de stenen uitvoeren. "We zijn blij met deze bijdrage, die het ons mogelijk maakt om, samen met de Stichting Sovjet Ereveld, het ereveld te vernieuwen. Daarmee wordt recht gedaan aan alle gesneuvelden, en aan alle resultaten van jarenlang onderzoek’’, aldus directeur Theo Vleugels. “Het was altijd een plek van stenen en de laatste jaren is het pas een plek geworden van mensen en hebben de jongens een gezicht gekregen.”

Vleugels hoopt zo snel mogelijk met de renovatie te beginnen en verwacht dat hetproject  ongeveer drie jaar zal duren.

Buideltje

Historisch-onderzoeker Reiding mocht vandaag ook met een klein schepje de aarde uitzoeken. Die werd vervolgens in een buideltje op een kussentje overhandigd aan ambassadeur Alexander Vasiljevitsj Sjoelgin. De ambassadeur vindt het belangrijk om hier aanwezig te zijn. “Ik ben erg dankbaar dat hier voor de rustplaats van de slachtoffers wordt gezorgd”, zegt hij. "Deze graven zijn tastbare en symbolische herinneringen aan onze turbulente geschiedenis. We mogen de 865 dappere mannen en vrouwen die op het Sovjet Ereveld begraven liggen nooit vergeten."

In de buidel komt nog meer aarde. Uiteindelijk komt de verzamelde grond van alle erevelden van Oost- en West-Europa terecht in een militair themapark dat herinnert aan de strijd van Rusland in de Tweede Wereldoorlog. "De regering van de Russische Federatie beschouwt het levend houden van de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers en het oproepen tot vrede als kerntaken", zegt Sjoelgin. "Daarom zorgt de Russische ambassade ervoor dat de oorlogsgraven op het Sovjet Ereveld goed worden verzorgd en in goede staat worden gehouden."