ERMELO - De overgrootvader van Anne Born was tijdens de oorlog leider van de verzetsgroep van Drie, een buurtschap bij Ermelo. Hij woonde samen met zijn familie aan de rand van het bos, waar hij Joodse families onderdak verleende in verzetsholen. Alles verliep volgens plan, tot de dag dat ze werden verraden.

"Alles sal reg kom" was het motto van de verzetsgroep van Drie. Dit betekent dat alles goed komt, maar helaas is het niet goed gekomen.
Anne Born

Op 13 december 1944 ging het helemaal mis. 'Mijn opa hoorde schoten bij één van de verzetsholen. Hij pakte de fiets en haastte zich ernaartoe', vertelt Anne in een boek dat zij over haar familie heeft geschreven.

Jannes, de negentienjarige broer van Annes opa, wordt door de Sicherheitsdienst in zijn maag geschoten. Na deze traumatische ervaring heeft haar opa er nooit over willen praten. Wel schreef hij het verhaal eenmalig op.

Voor de familie Schurink en hun vier Joodse onderduikers liep het beter af. Na in drie jaar slechts twee keer buiten te zijn geweest, waren ze eindelijk bevrijd.

"Het eerste wat Emanuel deed na de bevrijding, was de waslijn van de buren maken."
Geeske Leunen-Schurink

Het gezin van de familie Schurink bestond uit zeven mensen: oma, vader, moeder en vier kinderen, onder wie Geeske. Haar ouders zaten niet in het verzet, maar toen aan hen gevraagd werd of zij onderdak konden bieden aan vier Joodse onderduikers, twijfelden ze geen moment. Emanuel Joëls was een van hen. Hij kreeg de onderduikersnaam 'Sjors'.

In de drie jaar tijd dat hij ondergedoken zat bij de familie Schurink schreef- en illustreerde hij iedere week verhaaltjes. Hij noemde ze: 'De avonturen van Dompie Stompie IJzerdraad'. Emanuels verloofde woonde niet bij de familie Schurink in. Daarom bracht Geeske de verhaaltjes iedere week in een wc-rolletje naar haar toe.

Het hele verhaal van Anne en Geeske is maandag 30 april te zien op tv bij Omroep Gelderland, in een aflevering van 75 jaar vrijheid die in het teken staat van verzet in onze provincie.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.