Dit gebeurde er in Limburg in 1940

20 april: Duitse bommenwerper door Franse toestellen beschoten na verkenningsvlucht boven Noord Frankrijk. Het toestel maakt een noodlanding bij Kasen (Bunde). Een van de vijf inzittenden dodelijk getroffen.

10 mei: Duitse inval: belangrijke spoorbrug bij Gennep valt onbeschadigd in Duitse handen; hetzelfde geldt voor de bruggen over het Julianakanaal bij Stein, Urmond, Berg, Obbicht en Roosteren. De verkeers- en spoorbruggen over de Maas bij Maastricht, Venlo, Roermond en Buggenum worden opgeblazen.

10 mei: Op verzoek van een Duitse commandant wijst de burgemeester van Maastricht, Willem Michiels van Kessenich, tien gijzelaars uit zijn gemeente aan. Zij moeten met hun leven borg staan voor een rustig gedrag van de plaatselijke bevolking. Na de bevrijding moet de op zijn post teruggekeerde burgemeester op initiatief van een van de gijzelaars, Mathias Kemp, tekst en uitleg geven. Dat doet hij pas na toenemende druk. Niet iedereen neemt genoegen met zijn toelichting, maar daar blijft het bij.

12 mei: Pastoor Henri Vullinghs van Grubbenvorst spreekt zijn parochianen vanaf de preekstoel moed in: “Onze soldaten kunnen niets meer doen, nu is het de beurt aan ons, wij zullen de Duitsers dwars zitten waar we kunnen.” Tot zijn arrestatie op 1 mei 1944 voegt Vullinghs de daad bij het woord.

24 juli:  Oprichting van de Nederlandse Unie. De conformistische maar tevens anti-NSB organisatie mag zich verheugen op een massale toeloop van leden in Limburg.

12 september: Razzia op zwarthandelaren in Maastricht: 57 personen worden opgepakt.

24 september: Op last van de Sicherheitspolizei in Aken houdt de Nederlandse politie een grootscheepse razzia onder communisten in de Mijnstreek. Tientallen mannen worden opgepakt. Een aantal van hen wordt tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

5 oktober:  Ambtenaren moeten een 'ariërverklaring' tekenen.

29 november: Razzia op zwarthandelaren in Maastricht.

10 december: Vergissingsbombardement treft Venlo: er valt een dodelijk burgerslachtoffer.