Journalist en documentairemaker Jos Hoogeveen vraagt in de serie ‘Vrijheid is niet gratis’ telkens twee Limburgers van heel verschillende achtergrond hoe belangrijk vrijheid voor hen is. In vijf afleveringen van telkens 16 minuten volgt hij hen ieder afzonderlijk in zijn of haar privé- of werkomgeving.

Wat betekent vrijheid voor hen? Hoe beleven ze vrijheid? Hebben ze zich wel eens onvrij gevoeld? Welke waarde kennen ze toe aan vrijheid? Jos Hoogeveen gaat vervolgens met ieder van hen afzonderlijk naar een museum of lokatie die met de oorlog te maken hebben. Daar ontmoeten de twee elkaar. Een gids confronteert hen met voorwerpen of verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zij reageren op de verhalen over terreur, geweld en discriminatie. De kijker wordt deelgenoot van hun bijzondere reacties.

Mart de Kruif, voormalig bevelhebber van de internationale Taskforce Uruzgan, in aflevering 1: “Aan de ene kant is het uitermate uitdagend in positieve zin, want je kunt je vak uitoefenen en je hebt alle middelen. Je ziet de motivatie en de kracht van de mensen. Aan de andere kant heb ik 282 brieven gestuurd naar familie van soldaten die onder mijn leiding waren gesneuveld. Dat is de andere kant van de medaille. Dan besef je dat onze vrijheid niet vrij is.”

Tanja Nabben, wier opa verzetsstrijder was en omkwam in concentratiekamp Mauthausen, in aflevering 3: “Ik denk niet dat het het waard is geweest. De generatie van mijn opa, zijn kinderen, die hebben er heel veel last van gehad. Dus je kunt je afvragen: hoeveel offer je op om een ander te redden. Het is heel nobel en heldhaftig, want zo zie je dat als kind. Oh, mijn opa was een held, hij is gestorven als een held. Maar nu zie ik dat heel anders, misschien is het wel een heel egocentrische beslissing.”

Kijk alle afleveringen hier