OOSTERBEEK - Het plan om een nagebouwd Horsa-zweefvliegtuig 19 dagen in Oosterbeek ten toon te stellen leunt zwaar op de inzet van vrijwilligers. Dat meldt de Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland die zich in opdracht van de gemeente met het project bezighoudt op haar site.

De stichting schrijft: 'De hoeveelheid vrijwilligers die benodigd zijn om het project kans van slagen te geven zijn groot'. Ook donaties voor het project zijn nog steeds welkom zo staat op de website. Volgens secretaris Ivar Goedings zijn er veel vrijwilligers nodig om de te verwachten stroom aan bezoekers op te vangen vanaf zaterdag 7 tot donderdag 26 september.

Het houten vliegtuig komt in een enorme tent te staan bij het Airborne Monument aan de Utrechtseweg. De stichting werkt met een beperkt budget en vooral de verzekering van toestel, tent en medewerkers drukt zwaar op de begroting. Het project wordt door het Ministerie van Defensie gesteund op logistiek vlak. De tent waar normaliter Apache-helicopters in kunnen staan wordt gratis aangeleverd en alle transport komt ook voor rekening van Defensie.

Direct grote toeloop tijdens Wandeltocht

Op dit moment schat Goedings in dat er tussen de 100.000 en 120.000 mensen op het grote zweefvliegtuig zullen afkomen. Om dat in goede banen te leiden zijn dus vrijwilligers nodig die als gastvrouw-gastheer op kunnen treden. Mensen die enige kennis van Operatie Market Garden of de Slag om Arnhem hebben worden met name uitgenodigd net als personen die EHBO'er zijn of BHV'er. Op de eerste dag krijgen de vrijwilligers gelijk hun vuurdoop, dat is namelijk de dag waarop vanuit Oosterbeek de 73e Airborne Wandeltocht wordt gehouden waar vorig jaar 36.000 mensen aan deelnamen.

'Rol gliders tijdens Market Garden onderbelicht'

De stichting hecht veel waarde aan de komst van de Horsa-glider omdat de rol van de zweefvliegtuigen en hun piloten onderbelicht zou zijn gebleven. Tijdens Operation Market Garden zijn 629 Airspeed Horsas en 38 andere zweefvliegtuigen ingezet in de regio Wolfheze en Nijmegen. Daarvan maakten 623 gliders een succesvolle landing. De zweefvliegtuigen vervoerden 5329 militairen, jeeps, kanonnen, aanhangwagens, motorfietsen, fietsen en zelfs een bulldozer.

Mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten kunnen zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op de site van de Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland 

Lees ook Market Garden zweefvliegtuig te zien op dag Airborne Wandeltocht

Video van aankomst en overdracht van de Horsa