HARDERWIJK - Op je 88ste nog een verhalenbundel uitbrengen. Betty de Wit uit Harderwijk doet het met haar boek 'Wat vertel je me nou?'. Zij groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar dochter vond dat zij de verhalen uit die tijd eens moest opschrijven en uitbrengen. Zo gezegd, zo gedaan.

door Kelly Tanghe

Gezocht door de Duitsers

Betty de Wit groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze maakte veel mee en heeft heftige verhalen te vertellen. Verhalen die het waard zijn verteld te worden, vinden zowel moeder als dochter. Zoals het verhaal over haar vader die vluchtte voor de Duitsers.

De Harderwijkse vertelt: 'Mijn vader werd gezocht door de Duitsers. Zijn foto stond elke maand in het politieblad. Dat was een angstige tijd. Ik was negen toen de oorlog begon en veertien toen de oorlog eindigde, dus ik heb het vrij bewust meegemaakt.'

De tekst gaat verder onder de reportage

Verwerken door schrijven

In het boekje staan verhalen over de oorlog, maar ook sprookjes die De Wit zelf bedacht heeft. Ze merkte dat ze door het schrijven de gebeurtenissen van de oorlog goed kon verwerken.

Ook heeft zij alweer inspiratie voor nieuwe verhalen, die klaar zijn om op papier te worden gezet. 'Er zitten er nog genoeg in mijn hoofd. Dus wie weet komt er ooit nog een bundel uit', besluit De Wit.

In Harderwijk is het boek te koop bij de Bruna in de Donkerstraat en The Readshop in winkelcentrum Stadsdennen.