De meeste bommen van de bommenwerpers die over Fryslân vlogen, vielen op doelen in Duitsland. Maar soms ging het mis, en kwam er per ongeluk wel een bom neer in de provincie.

Het is tien uur ‘s avonds als Leeuwarden op 20 januari 1942 wordt opgeschrikt door een aantal bommen die door een onbekend vliegtuig worden afgeworpen. Een van de bommen valt op het woonhuis aan de Julianastraat nummer 1, dat volledig verwoest wordt. Ook het buurhuis op nummer 3, twee woningen aan de Willem Lodewijkstraat en een woning aan het Emmaplein raken zwaar beschadigd.

De ravage die de bom aanricht is enorm. Dit is te zien op beelden van het Fries Filmarchief in dit filmpje vanaf 0:30 tot 2:47. De beelden zijn gemaakt door opticien F.J.A. Hofstede die ze in het geheim vanuit zijn binnenzak filmde.

 

Doden en gewonden

Bij het bombardement vallen vier dodelijke slachtoffers en zes mensen raken gewond. Hansje te Winkel -net 1 jaar oud- en zijn moeder Johanna wonen op Julianastraat nummer 1 en worden dood onder het puin vandaan gehaald. Hun buurman van nummer 3 Evert Zwolsman, een oude scheepsbouwkundige, overlijdt later aan zijn verwondingen. De 11 jaar oude Dirk Veltman die aan de Willem Lodewijkstraat woont, sterft tijdens het bombardement.

Het is niet bekend welk vliegtuig de bommen heeft afgeworpen. Op 20 januari vertrokken vier squadrons met in totaal 25 bommenwerpers vanuit Engeland naar Emden. Vier daarvan werden neergeschoten door Duitse jachtvliegtuigen. In eerste instantie wordt gedacht dat het een van deze vier vliegtuigen was die, in moeilijkheden, zijn bommenlading afwierp boven Leeuwarden. Maar gezien het tijdstip van neerstorten en het moment van bombarderen, is het meer aannemelijk dat het een ander vliegtuig was dat wat later over Leeuwarden vloog. Het zou kunnen dat deze ook in gevaar was, zijn bommen heeft gedropt, en is teruggevlogen naar Engeland. 

 

Van de vier neergeschoten vliegtuigen kwam er een neer bij de stad Groningen, eentje maakte een noodlanding bij Terschelling (zie foto) en de andere twee stortten neer in de Noordzee boven het eiland. Alleen van de bommenwerper die een noodlanding maakte op Terschelling overleefden vier bemanningsleden de crash. Zij werden gevangen genomen door de Duitsers.