De Nationale Dodenherdenking op 4 mei zal dit jaar wederom vanwege het coronavirus in een andere vorm moeten plaatsvinden. Fysiek herdenken kan nog niet vanwege de coronamaatregelen, daarom komt Herinneringscentrum Kamp Westerbork met een alternatief: het maken en leggen van zogeheten Memory Stones.

"Jongeren kunnen straks een herinneringssteen maken", vertelt Floor Oostra van Herinneringscentrum Kamp Westerbork vandaag in Op Tjak. "Ze kunnen zelf kiezen hoe ze dat willen doen: willen ze een persoon herdenken, of denken ze meer aan een groter thema?" Die steentjes kunnen jongeren op het kampterrein neerleggen in de dagen voor Dodenherdenking (4 mei) of via de docent van hun school.

Belangrijke rol jongeren

Het is de bedoeling dat kinderen en jongeren uit heel het land deze versierde herinneringssteentjes maken en leggen bij de verschillende herdenkingsplekken op en rond het voormalige kampterrein, of gebruiken bij het herdenken vanuit de huis.

Normaal gesproken vervullen jongeren een belangrijke rol tijdens onder andere de stille tocht, het lezen van de namen van de slachtoffers en het leggen van rozen op de rails. Volgens Oostra hebben ze daarom goed nagedacht over hoe ze ook dit jaar weer jongeren kunnen betrekken bij de herdenking.

"Sinds enkele jaren komt burgemeester Aboutaleb met Rotterdamse schoolkinderen hier. Die jongeren leggen altijd steentjes neer met namen van Rotterdamse slachtoffers. Dat bestond al en natuurlijk hebben wij zelf het monument met 102.000 stenen. Daar sloot het dus heel mooi bij aan."

Herdenkingsprogramma

Op 4 mei zendt RTV Drenthe in samenwerking met het Herinneringscentrum een speciaal herdenkingsprogramma uit met bijdragen van overlevenden en hun familie. Deze bijdragen worden van tevoren opgenomen. Ook hierin zullen de Memory Stones worden belicht.

De herdenking van 11 april waarin Herinneringscentrum Kamp Westerbork stilstaat bij de bevrijding van het kampterrein zal ook niet fysiek op het kampterrein plaatsvinden. Die herdenking zal live te volgen zijn via de kanalen van de NOS en het Herinneringscentrum.

Lees ook: Kamp Westerbork herdenkt eigen bevrijding
Lees ook: Oproep Herinneringscentrum Kamp Westerbork: 'Herdenk thuis'