• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

APELDOORN - Op 2 mei 1945 keert Koningin Wilhelmina terug in Nederland. Ze is in het gezelschap van haar dochter Juliana, die kort daarop doorvliegt naar haar kinderen in Canada. Wilhelmina betrekt een villa bij Breda, omdat haar lievelingspaleis Het Loo is bezoedeld door de Duitsers.

Een Dakota brengt de vorstin naar vliegveld Gilze Rijen waar ze wordt begeleid door haar adjudant Erik Hazelhoff Roelfzema, de 'Soldaat van Oranje'. Daarna reist ze door Ulvenhout onder Breda waar ze zo'n 6 weken woont in Landhuis Anneville.

Landhuis Anneville tegenwoordig, en toen: Wilhelmina op het bordes - foto Wikipedia

Naar Het Loo wilde ze aanvankelijk niet, omdat dat tijdens de oorlogsjaren door de Duitsers was uitgewoond. Ze zou het paleis het liefst willen laten slopen, maar stapte toch snel van dat voornemen af.

Een expositie in 2012 onder de titel Het Loo in Oorlogstijd, schilderde een beeld van de vernielingen en vertelt over de inzet van de conciërge om zoveel mogelijk te redden wat er te redden viel. Het meubilair leed duidelijk onder de aanwezigheid van de bezetter die zelfs hakenkruisen in de onderkant van de stoelzittingen liet branden.

Het paleispersoneel wist zo'n 600 kilo aan koperen en bronzen kostbaarheden onder de paleisvloer te verstoppen. De Duitsers op hun beurt versleepten meubilair, schilderijen, spiegels en wandkleden naar Berlijn.

SS-hoofdkwartier, Seyss-Inquart en Rauter

In 1942 werd het paleis een oorlogsziekenhuis en werden grote witte kruisen op het dak van Kriegslazarett Schloss Loo geschilderd. De SS nam de grote zaal in gebruik als eetzaal. In het kader van de tentoonstelling kon ook een kijkje genomen worden in de badkamer van Wilhelmina, compleet met roestvlekken op de marmeren vloer, veroorzaakt door de scheermesjes van de SS'ers die ze op de vloer lieten liggen. Wilhelmina wilde ze niet laten wegpoetsen, deze bewijzen van Duitse barbarij. 

1940: Gevlucht naar Londen; Wilhelmina spreekt het Nederlandse volk toe via Radio Oranje - publiek domein

Andere hoge nazi's die in het paleis verbleven en feestvierden waren Seyss-Inquart en SS-kopstuk Rauter.

In Paleis Het Loo werden na de Slag om Arnhem ruim 100 gewonde Britse krijgsgevangenen verpleegd.

Troonsafstand en overlijden

Teruggekeerd in Het Loo maakte Wilhelmina, die politieke veranderingen voorstond, de terugkeer mee naar de 'oude' verzuilde verhoudingen van voor de oorlog. In 1948 kondigde ze haar troonsafstand aan. Wilhelmina overleed in de nacht van 27 op 28 november 1962 in Paleis Het Loo aan de gevolgen van een hartaandoening.

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend