• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

APELDOORN - De bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945 was voor de Canadezen, achteraf gezien, een koud kunstje. Op een paar sluipschutters na was Apeldoorn leeg. Maar daarvan waren de Canadezen niet op de hoogte. Ze rekenden op hardnekkige Duitse tegenstand en wilden die door zware artilleriebeschietingen breken, voordat ze de stad zouden binnentrekken. Gelukkig bleef Apeldoorn voor verwoestingen gespaard, dankzij het verzet.

De Canadese voorzichtigheid had te maken met hun ervaringen tijdens de opmars vanuit het noordoosten naar Apeldoorn. Ter hoogte van Teuge en bij het Apeldoorns kanaal hadden de Duitsers fel tegenstand geboden en daarom werd ook in Apeldoorn - ten onrechte - gerekend met zware tegenstand.

Het Apeldoorns verzet wilde de Canadezen op de hoogte brengen van het feit dat in de stad nog maar een kleine Duitse achterhoede zat, en in de nacht van 16 op 17 april staken twee verzetslieden het Apeldoorns kanaal over bij de sluis ten noorden van de Deventerbrug.

De Canadezen waren niet snel overtuigd waarna de twee verzetslieden, Albert van de Scheur en Gijs Numan, teruggingen. Ze namen een aantal Duitsers mee terug, die zich eerder aan het verzet hadden overgegeven. De gevangenen behoorden tot een Sprengkommando dat de Deventerbrug moest vernielen maar van dat voornemen was afgebracht door het verzet.  

De gedenksteen bij het sluisje is op 17 april het decor van de herdenking, van 11:00 tot 12:30. Bij de herdenking zijn de muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums aanwezig en leerlingen van de Prinses Margrietschool die het monument bij de Sluis hebben geadopteerd. Dit jaar is er speciale aandacht voor het 150 jarig bestaan van Canada, aldus de organiserende Vereniging Oud Apeldoorn, 

Op de steen staat de tekst: Albert van de Scheur en Gijs Numan slopen in de nacht van 16 op 17 april 1945 over dit sluisje naar de Canadese bevrijders en voorkwamen met dit moedige optreden een zware beschieting van Apeldoorn'. 

Canadezen de stad in 

De Canadezen waren nu wel overtuigd en trokken en masse Apeldoorn binnen. Ook Lieren, Oosterhuizen en Beekbergen werden diezelfde nacht bevrijd. gevolgd door Apeldoorn-Zuid en Ugchelen. De daaropvolgende 17e april trekken de Canadezen langzaam verder, door hagen van uitgelaten Apeldoorners.

De opmars vervolgt richting Barneveld. Onderweg zijn er nog schermutselingen met Duitse Fallschirmjäger bij onder meer Uddel. Daarna ontmoeten de twee Canadese aanvalsspitsen - de oostelijke en die uit de richting Otterlo -  elkaar bij Barneveld.  

(Foto's Apeldoornendeoorlog.nl)

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend