• 1945

  Wat gebeurde er in 1945?

  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatste radiotoespraak...

  Lees meer over 1945
  1940
 • 8 Februari 1945

  De Start van Operatie Veritable

  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1944. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Maart 1945

  Executies in Varsseveld

  Het verzet in de regio ziet zich gedwongen 4 Duitsers om te brengen die per toeval hun schuilplaats in Rademakersbroek ontdekken. De Duitsers nemen bloedig wraak.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 6 Maart 1945

  Aanslag bij Woeste Hoeve

  De Aanslag bij Woeste Hoeve op de Veluwe was de aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op SS- en politiechef Hanns Albin Rauter, die daarbij zwaargewond raakte.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 13 Maart 1945

  Wilhelmina terug in Nederland

  Ze hadden er speciaal een streep voor getrokken, op de grond, met meel. Het ontvangstcomité en de inwoners van Eede, een klein dorpje op de grens van België en Zeeuw-Vlaanderen

  Lees dit verhaal
  1945
 • 16 April 1945

  Slag om Otterlo

  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 17 April 1945

  Bevrijding Apeldoorn

  Met hulp van het plaatselijk verzet trekken de Canadezen Apeldoorn binnen. Verzetsmensen hebben de bevrijders gemeld dat er nauwelijks nog Duitse tegenstand is en zo worden onnodige beschietingen voorkomen.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Mei 1945

  "Breek paleis Het Loo maar af"

  Het paleispersoneel wist zo'n 600 kilo aan koperen en bronzen kostbaarheden onder de paleisvloer te verstoppen. De Duitsers op hun beurt versleepten meubilair, schilderijen, spiegels en wandkleden naar Berlijn.

  Lees dit verhaal
  1945

APELDOORN - De bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945 was voor de Canadezen, achteraf gezien, een koud kunstje. Op een paar sluipschutters na was Apeldoorn leeg. Maar daarvan waren de Canadezen niet op de hoogte. Ze rekenden op hardnekkige Duitse tegenstand en wilden die door zware artilleriebeschietingen breken, voordat ze de stad zouden binnentrekken. Gelukkig bleef Apeldoorn voor verwoestingen gespaard, dankzij het verzet.

De Canadese voorzichtigheid had te maken met hun ervaringen tijdens de opmars vanuit het noordoosten naar Apeldoorn. Ter hoogte van Teuge en bij het Apeldoorns kanaal hadden de Duitsers fel tegenstand geboden en daarom werd ook in Apeldoorn - ten onrechte - gerekend met zware tegenstand.

Het Apeldoorns verzet wilde de Canadezen op de hoogte brengen van het feit dat in de stad nog maar een kleine Duitse achterhoede zat, en in de nacht van 16 op 17 april staken twee verzetslieden het Apeldoorns kanaal over bij de sluis ten noorden van de Deventerbrug.

De Canadezen waren niet snel overtuigd waarna de twee verzetslieden, Albert van de Scheur en Gijs Numan, teruggingen. Ze namen een aantal Duitsers mee terug, die zich eerder aan het verzet hadden overgegeven. De gevangenen behoorden tot een Sprengkommando dat de Deventerbrug moest vernielen maar van dat voornemen was afgebracht door het verzet.  

De gedenksteen bij het sluisje is op 17 april het decor van de herdenking, van 11:00 tot 12:30. Bij de herdenking zijn de muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums aanwezig en leerlingen van de Prinses Margrietschool die het monument bij de Sluis hebben geadopteerd. Dit jaar is er speciale aandacht voor het 150 jarig bestaan van Canada, aldus de organiserende Vereniging Oud Apeldoorn, 

Op de steen staat de tekst: Albert van de Scheur en Gijs Numan slopen in de nacht van 16 op 17 april 1945 over dit sluisje naar de Canadese bevrijders en voorkwamen met dit moedige optreden een zware beschieting van Apeldoorn'. 

Canadezen de stad in 

De Canadezen waren nu wel overtuigd en trokken en masse Apeldoorn binnen. Ook Lieren, Oosterhuizen en Beekbergen werden diezelfde nacht bevrijd. gevolgd door Apeldoorn-Zuid en Ugchelen. De daaropvolgende 17e april trekken de Canadezen langzaam verder, door hagen van uitgelaten Apeldoorners.

De opmars vervolgt richting Barneveld. Onderweg zijn er nog schermutselingen met Duitse Fallschirmjäger bij onder meer Uddel. Daarna ontmoeten de twee Canadese aanvalsspitsen - de oostelijke en die uit de richting Otterlo -  elkaar bij Barneveld.  

(Foto's Apeldoornendeoorlog.nl)

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend