• 1945

  Wat gebeurde er in 1945?

  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatste radiotoespraak...

  Lees meer over 1945
  1940
 • 8 Februari 1945

  De Start van Operatie Veritable

  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1944. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Maart 1945

  Executies in Varsseveld

  Het verzet in de regio ziet zich gedwongen 4 Duitsers om te brengen die per toeval hun schuilplaats in Rademakersbroek ontdekken. De Duitsers nemen bloedig wraak.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 6 Maart 1945

  Aanslag bij Woeste Hoeve

  De Aanslag bij Woeste Hoeve op de Veluwe was de aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op SS- en politiechef Hanns Albin Rauter, die daarbij zwaargewond raakte.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 13 Maart 1945

  Wilhelmina terug in Nederland

  Ze hadden er speciaal een streep voor getrokken, op de grond, met meel. Het ontvangstcomité en de inwoners van Eede, een klein dorpje op de grens van België en Zeeuw-Vlaanderen

  Lees dit verhaal
  1945
 • 16 April 1945

  Slag om Otterlo

  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 17 April 1945

  Bevrijding Apeldoorn

  Met hulp van het plaatselijk verzet trekken de Canadezen Apeldoorn binnen. Verzetsmensen hebben de bevrijders gemeld dat er nauwelijks nog Duitse tegenstand is en zo worden onnodige beschietingen voorkomen.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Mei 1945

  "Breek paleis Het Loo maar af"

  Het paleispersoneel wist zo'n 600 kilo aan koperen en bronzen kostbaarheden onder de paleisvloer te verstoppen. De Duitsers op hun beurt versleepten meubilair, schilderijen, spiegels en wandkleden naar Berlijn.

  Lees dit verhaal
  1945

OTTERLO - Het gevecht is de geschiedenis ingegaan als de Slag bij Otterlo: ingesloten Duitse troepen die vanuit Apeldoorn via Otterlo, inmiddels in Canadese handen, naar de Grebbelinie willen doorbreken, dan nog in Duitse handen. De laatste grote confrontatie op Nederlands grondgebied kost honderden levens en laat ook Otterlo niet ongeschonden.

De Canadese opmars op de Veluwe verloopt vlot en op 17 april 1945 wordt Ede bereikt. Tot confrontaties met de Duitsers is het tot op dat moment amper gekomen, maar dat verandert in de nacht van 16 op 17 april als Duitse eenheden die rond Apeldoorn in de tang zitten naar het zuidwesten willen uitbreken richting de Grebbelinie, die die dan nog in Duitse handen is. Bij Otterlo doen de Duitsers zo'n poging.

chaotische strijd

Het komt er tot felle gevechten. Otterlo is een dag eerder ingenomen door de Canadezen. Hun hoofdmacht trekt verder naar het noorden richting Voorthuizen en Wekerom. In Otterlo blijven het divisiehoofdkwartier, enkele artillerie-eenheden en een infanteriebataljon achter. Die avond moeten de Canadezen hard aan de bak. De Canadese kolonel Stacey schrijft later in een verslag hoe een Duitse patrouille schreeuwend en uit alle wapens schietend het dorp binnentrekt, gevolgd door de hoofdmacht.  

                     'Shortly after midnight a German patrol suddenly came racing into Otterloo,                                                                                                                          yelling like a gang of fanatics and firing their automatic weapons madly'  

Bij de Canadezen moet iedereen die een wapen kan dragen aan de bak, ook het stafpersoneel. Wat volgt is een chaotische nacht. Bij het krieken van de ochtend doen aangevoerde versterkingen - tanks en brencarriers met vlammenwerpers, zogeheten 'Wasps' -  de balans doorslaan in het voordeel van de Canadezen. De Wasps 'completed the enemy's demoralization', aldus Stacey.

Foto's: krijgsgevangen Duitsers na de slag en een Canadese tank op de Damakkerweg in Otterlo - publiek domein

'Na Otterlo werd het saai' 

De Duitsers verliezen zo'n 200 man aan doden, gewonden en krijgsgevangenen; de Canadezen hebben 12 doden te betreuren en enkele tientallen gewonden. De Canadezen verliezen bovendien een aantal kanonnen en voertuigen. 

Uiteindelijk weet een groep van zo'n 600 Duitsers door te breken richting de Grebbelinie. 

Een Canadese officier zou later zeggen: 'The remain­ing act­ion in North-West Eur­ope was really dull after Ot­ter­loo.'

 

 

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend