• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

OTTERLO - Het gevecht is de geschiedenis ingegaan als de Slag bij Otterlo: ingesloten Duitse troepen die vanuit Apeldoorn via Otterlo, inmiddels in Canadese handen, naar de Grebbelinie willen doorbreken, dan nog in Duitse handen. De laatste grote confrontatie op Nederlands grondgebied kost honderden levens en laat ook Otterlo niet ongeschonden.

De Canadese opmars op de Veluwe verloopt vlot en op 17 april 1945 wordt Ede bereikt. Tot confrontaties met de Duitsers is het tot op dat moment amper gekomen, maar dat verandert in de nacht van 16 op 17 april als Duitse eenheden die rond Apeldoorn in de tang zitten naar het zuidwesten willen uitbreken richting de Grebbelinie, die die dan nog in Duitse handen is. Bij Otterlo doen de Duitsers zo'n poging.

Chaotische strijd

Het komt er tot felle gevechten. Otterlo is een dag eerder ingenomen door de Canadezen. Hun hoofdmacht trekt verder naar het noorden richting Voorthuizen en Wekerom. In Otterlo blijven het divisiehoofdkwartier, enkele artillerie-eenheden en een infanteriebataljon achter. Die avond moeten de Canadezen hard aan de bak. De Canadese kolonel Stacey schrijft later in een verslag hoe een Duitse patrouille schreeuwend en uit alle wapens schietend het dorp binnentrekt, gevolgd door de hoofdmacht.  

       'Shortly after midnight a German patrol suddenly came racing into Otterloo,                                                                                                                          yelling like a gang of fanatics and firing their automatic weapons madly'  
Kolonel Stacey

Bij de Canadezen moet iedereen die een wapen kan dragen aan de bak, ook het stafpersoneel. Wat volgt is een chaotische nacht. Bij het krieken van de ochtend doen aangevoerde versterkingen - tanks en brencarriers met vlammenwerpers, zogeheten 'Wasps' -  de balans doorslaan in het voordeel van de Canadezen. De Wasps 'completed the enemy's demoralization', aldus Stacey.

Foto's: krijgsgevangen Duitsers na de slag en een Canadese tank op de Damakkerweg in Otterlo - publiek domein

'Na Otterlo werd het saai' 

De Duitsers verliezen zo'n 200 man aan doden, gewonden en krijgsgevangenen; de Canadezen hebben 12 doden te betreuren en enkele tientallen gewonden. De Canadezen verliezen bovendien een aantal kanonnen en voertuigen. 

Uiteindelijk weet een groep van zo'n 600 Duitsers door te breken richting de Grebbelinie. 

Een Canadese officier zou later zeggen: 'The remain­ing act­ion in North-West Eur­ope was really dull after Ot­ter­loo.'

 

 

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend