• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

EEDE - Ze hadden er speciaal een streep voor getrokken, op de grond, met meel. Het ontvangstcomité en de inwoners van Eede, een klein dorpje op de grens van België en Zeeuw-Vlaanderen. De reden: over die 'grensstreep' zette koningin Wilhelmina na lange tijd weer een voet op vaderlandse bodem.

Van 13 tot 23 maart 1945 brengt koningin Wilhelmina een bezoek aan het bevrijde zuiden van Nederland. Eede tegenwoordig onderdeel van de gemeente Sluis, is de eerste plek die ze aandoet en waar ze de belangrijke stap over de grens zet. Het bezoek is tot het laatste moment geheim gehouden, behalve voor een selecte kring. En dus zien de Eedenaren die ochtend vanuit de richting België een konvooi met een gepantserde auto naderen, die wordt opgewacht door de toenmalige Commissaris van de Koningin Quarles van Ufford en de griffier van Provinciale Staten. Bij het zien van de vorstin zetten de Eedenaren het op een juichen. Het bezoek wordt uitgebreid gefotografeerd en gefilmd, 

Een opsteker voor de inwoners van Eede dat voor het grootste deel in puin ligt, het werk van de Duitsers en later van de Canadese bevrijders. Waar gehakt wordt...

Door Brabant en Limburg

Wilhelmina bezoekt in de dagen die volgen West- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen, En overig bevrijd gebied in Zeeland, Brabant (onder meer Breda) en Limburg.

Daarna vertrekt ze weer naar Londen, maar op 2 mei is ze weer terug in het dan bevrijde Nederland. Wilhelmina noemde haar eerste stap over de streep van meel in Eede 'een van de grootste gebeurtenissen' uit haar leven. .

Een beeld op het Koningin Wilhelminaplein in Eede herinnert aan het bezoek van 13 maart. Daar staat ook een plaquette met de namen van de Canadese regimenten die er vochten en de namen van veertig oorlogsslachtoffers uit de toenmalige gemeente Aardenburg. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend