• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

BEEKBERGEN - Ze waren uit op een vrachtwagen van de Wehrmacht, om wapens en andere spullen voor het verzet te transporteren, en een partij varkensvlees die in Epe lag opgeslagen; de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) die in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve een Duitse legerauto tegenhielden. Het bleek geen vrachtwagen maar de stafauto van Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland.

De nachtelijke confrontatie wordt de opmaat tot een ongekend drama en de grootste massa-executie van de oorlog in Nederland. Want Rauter weet dat de mannen in Duitse uniformen die hem staande houden geen Duitse soldaten zijn. Hij heeft namelijk zelf kort daarvoor bepaald dat buiten de bebouwde kom 's nachts geen voertuigcontroles mogen worden gehouden. Hij trekt zijn wapen en de BS'ers openen tegelijkertijd het vuur. In de kogelhagel die de BMW cabrio van Rauter doorzeeft, komen zijn adjudant en de chauffeur om: Rauter zelf is zwaargewond. De BS'ers durven niet dichterbij te komen en laten de SS-baas voor dood achter.  

De doorzeefde BMW cabrio na de aanslag - foto ANP

Duitse soldaten stuiten pas een dag later op de auto met de doden en de gewonde Rauter. 'Een aanslag op de belangrijkste SS'er in Nederland', zo zeggen de Duitsers. Rauters tweede man Schöngarth  bezoekt de gewonde Rauter in het ziekenhuis en besluit daarna tot een ongekende wraakneming.

Brute represaille 

Op 8 maart 1945 worden bij Woeste Hoeve 117 gevangenen doodgeschoten die vanuit gevangenissen in Apeldoorn, Assen, Almelo, Zwolle, Doetinchem en Colmschate naar de executieplaats zijn gebracht. Daarnaast worden door het hele land nog eens tientallen gevangenen en Todeskandidaten geëxecuteerd, in onder meer Amsterdam (53), in kamp Amersfoort (49), op de Waalsdorpervlakte (38) en Fort De Bilt (6). In totaal worden 263 gevangenen als represaille doorgeschoten. 

Monument kwestie van lange adem

Op de plek van de executie verrees na de oorlog een eenvoudig houten kruis met een dito tekst. Pleidooien om op de plek een monument met de namen van de slachtoffers te plaatsen werden pas in 1992 gehonoreerd. Toenmalig Commissaris van de Koningin Terlouw onthulde op 4 mei 1992 het definitieve monument mét daarop een verwijzing naar alle 117 slachtoffers. 116 namen en één vermelding 'onbekend'. 

Schöngarth werd na de oorlog in Duitsland opgepakt en daar in 1946 door een Britse militaire rechtbank tot de strop veroordeeld voor de moord op een geallieerde vlieger. Dat gebeurde op 21 november 1944. De Amerikaanse vlieger was uit zijn aangeschoten toestel gesprongen en geland op het Hoge Boekel bij Enschede, op dat moment in gebruik als SD-hoofdkwartier waar Schöngarth de scepter zwaaide en bevel gaf de vlieger dood te schieten. 

Rauter werd in Nederland berecht en op 3 mei 1948 ter dood veroordeeld; hij werd op 25 maart 1949 in de buurt van Scheveningen gefusilleerd, Hij werd naar de executieplaats gebracht door  voormalig verzetsman Christiaan Wisse, die destijds ternauwernood aan arrestatie door de Duitsers kon ontkomen. 10 van zijn vrienden hadden minder geluk. 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend