• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

VARSSEVELD - Op 2 maart 1945 worden in een veld bij het Rademakersbroek, even buiten Varsseveld, 46 zogeheten 'Todeskandidaten' door de Duitsers doodgeschoten, een wraakneming voor de moord door het verzet op 4 Duitse soldaten.

Het drama begint in boerderij De Bark (foto), even buiten Varsseveld, waar de gelijknamige verzetsgroep zich schuilhield, samen met een aantal onderduikers en geallieerde piloten.

Als op 25 februari drie Duitse soldaten de boerderij binnendringen, vermoedelijk op zoek naar voedsel, gaat het fout. De verzetsgroep heeft geen andere keuze dan de drie soldaten gevangen te nemen. Ook een vierde Duitser, die buiten bij een auto wacht, wordt gevangen genomen. 

Geen andere keuze dan de dood

Daarna volgt de hamvraag: wat te doen met de vier gevangenen? Want ze vormen een levensgrote bedreiging voor de verzetsgroep. Besloten wordt de vier op te hangen en daarna een ongeluk in scène te zetten. De vier lichamen worden in de auto gezet die vervolgens op de weg tussen Varsseveld en Aalten tegen een boom wordt gezet en in brand wordt gestoken. Het moet een ongeluk lijken, maar een Duitse patrouille stuit korte tijd later op de maar gedeeltelijk verbrande auto. Sporen op de lichamen wijzen uit dat er geen sprake is van een ongeluk. 

Todeskandidaten

Omdat er geen enkele aanwijzing is richting de verantwoordelijken, worden 46 gijzelaars uit de Doetinchemse gevangenis De Kruisberg, zogenoemde 'Todeskandidaten', naar een tarweveld bij Varsseveld gebracht en daar geëxecuteerd. 

Beeld van de herdenking in 1949

Een monument aan het Rademakersbroek herinnert aan de executie. Ieder jaar is daar op 2 maart een herdenking.

TV Gelderland zond in 2015 een reportage uit over het drama en de herdenking:

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend