• 1945

  Wat gebeurde er in 1945?

  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatste radiotoespraak...

  Lees meer over 1945
  1940
 • 8 Februari 1945

  De Start van Operatie Veritable

  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1944. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Maart 1945

  Executies in Varsseveld

  Het verzet in de regio ziet zich gedwongen 4 Duitsers om te brengen die per toeval hun schuilplaats in Rademakersbroek ontdekken. De Duitsers nemen bloedig wraak.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 6 Maart 1945

  Aanslag bij Woeste Hoeve

  De Aanslag bij Woeste Hoeve op de Veluwe was de aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op SS- en politiechef Hanns Albin Rauter, die daarbij zwaargewond raakte.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 13 Maart 1945

  Wilhelmina terug in Nederland

  Ze hadden er speciaal een streep voor getrokken, op de grond, met meel. Het ontvangstcomité en de inwoners van Eede, een klein dorpje op de grens van België en Zeeuw-Vlaanderen

  Lees dit verhaal
  1945
 • 16 April 1945

  Slag om Otterlo

  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 17 April 1945

  Bevrijding Apeldoorn

  Met hulp van het plaatselijk verzet trekken de Canadezen Apeldoorn binnen. Verzetsmensen hebben de bevrijders gemeld dat er nauwelijks nog Duitse tegenstand is en zo worden onnodige beschietingen voorkomen.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Mei 1945

  "Breek paleis Het Loo maar af"

  Het paleispersoneel wist zo'n 600 kilo aan koperen en bronzen kostbaarheden onder de paleisvloer te verstoppen. De Duitsers op hun beurt versleepten meubilair, schilderijen, spiegels en wandkleden naar Berlijn.

  Lees dit verhaal
  1945

VARSSEVELD - Op 2 maart 1945 worden in een veld bij het Rademakersbroek, even buiten Varsseveld, 46 zogeheten 'Todeskandidaten' door de Duitsers doodgeschoten, een wraakneming voor de moord door het verzet op 4 Duitse soldaten.

Het drama begint in boerderij De Bark (foto), even buiten Varsseveld, waar de gelijknamige verzetsgroep zich schuilhield, samen met een aantal onderduikers en geallieerde piloten.

Als op 25 februari drie Duitse soldaten de boerderij binnendringen, vermoedelijk op zoek naar voedsel, gaat het fout. De verzetsgroep heeft geen andere keuze dan de drie soldaten gevangen te nemen. Ook een vierde Duitser, die buiten bij een auto wacht, wordt gevangen genomen. 

Geen andere keuze dan de dood

Daarna volgt de hamvraag: wat te doen met de vier gevangenen? Want ze vormen een levensgrote bedreiging voor de verzetsgroep. Besloten wordt de vier op te hangen en daarna een ongeluk in scène te zetten. De vier lichamen worden in de auto gezet die vervolgens op de weg tussen Varsseveld en Aalten tegen een boom wordt gezet en in brand wordt gestoken. Het moet een ongeluk lijken, maar een Duitse patrouille stuit korte tijd later op de maar gedeeltelijk verbrande auto. Sporen op de lichamen wijzen uit dat er geen sprake is van een ongeluk. 

Todeskandidaten

Omdat er geen enkele aanwijzing is richting de verantwoordelijken, worden 46 gijzelaars uit de Doetinchemse gevangenis De Kruisberg, zogenoemde 'Todeskandidaten', naar een tarweveld bij Varsseveld gebracht en daar geëxecuteerd. 

Beeld van de herdenking in 1949

Een monument aan het Rademakersbroek herinnert aan de executie. Die wordt jaarlijks herdacht. TV Gelderland zond in 2015 een reportage uit over het drama en de herdenking:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend