• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

KLEVE - Op 7 december 1944 overlegt het geallieerd opperbevel in Maastricht over het nieuwe offensief van Montgomery om de Duitsers uit het gebied tussen de Maas en de Rijn te verdrijven. Dat moet gebeuren door de Canadezen onder generaal Crerar en het Britse XXX-Corps onder Brian Horrocks. In het gebied rond Nijmegen wordt een formidabele troepenmacht samengetrokken.

De operatie krijgt de naam Veritable en staat gepland voor begin januari als de bevroren grond een goede bodem is voor de geallieerde tanks. Het Duitse Ardennenoffensief van 16 december gooit roet in het eten. Veritable, ook bekend als het Rijnlandoffensief, start uiteindelijk op 8 februari 1945. Voor het offensief is in de regio Nijmegen een Brits-Canadese strijdmacht van zo'n 500-duizend man samengetrokken die Duitsland in moet trekken. Het is de enige plaats waar ze kunnen doorstoten naar de Rijn, zonder een rivier te moeten oversteken. Via een smalle corridor gaat het in eerste instantie richting Reichswald waar de Britten fel strijd leveren. 

Klaar om Duitsland binnen te trekken - publiek domein

Verder naar het zuiden staat een grote Amerikaanse legermacht klaar om de Duitsers in de tang te nemen, de zogeheten operatie Grenade. Maar direct na de start van het offensief bij Nijmegen blazen de Duitsers een aantal dammen in de Roer op, waardoor die voor de Amerikanen een onoverbrugbare barrière wordt. Op 23 februari is het peil in de Roer zo ver gezakt dat de Amerikanen kunnen oversteken en eindelijk de Duitse troepen in het Rijnland kunnen insluiten en vernietigen. 290.000 Duitsers gaan in krijgsgevangenschap. 

Ingesloten

De Duitse troepen in Limburg die nu zitten ingesloten, geven zich over. Op 3 maart staan de Amerikanen bij Neuss aan de Rijn; de laatste barrière voordat de Duitse laagvlakte open ligt. Nu moet de Rijn worden overgestoken. Dat gebeurt bij Wesel waar op 23 maart een nieuw geallieerd offensief van start gaat  In een grote gecombineerde actie steken de Amerikanen de Rijn over en worden aan de overkant 17.000 Amerikaanse en Britse parachutisten gedropt in wat de grootste eendaagse luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog wordt. 

In het zuiden, intussen, hebben de Amerikanen bij Remagen al een opmerkelijk succes geboekt en bij toeval de Ludendorff-spoorbrug over de Rijn in handen gekregen. Binnen 24 uur staan 8000 GI's aan de overkant van de Rijn. De Duitsers doen alle mogelijke pogingen de oeververbinding te vernietigen. Maar tegen die tijd dat de brug, verzwakt door alle pogingen om 'm op te blazen, op 17 maart van ellende in elkaar stort, hebben de Amerikanen inmiddels een sterk bruggenhoofd gevestigd. Bovendien heeft de genie naast de brug een Bailey-brug gelegd. 

Op 27 en 28 maart steken de Canadezen bij Emmerich de Rijn over en daarmee staat de hele geallieerde strijdmacht aan de oostkant van de Rijn.

Daar krijgen de Canadezen de opdracht naar het noorden af te buigen: Nederland weer in.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend