• 1945

  Wat gebeurde er in 1945?

  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatste radiotoespraak...

  Lees meer over 1945
  1940
 • 8 Februari 1945

  De Start van Operatie Veritable

  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1944. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Maart 1945

  Executies in Varsseveld

  Het verzet in de regio ziet zich gedwongen 4 Duitsers om te brengen die per toeval hun schuilplaats in Rademakersbroek ontdekken. De Duitsers nemen bloedig wraak.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 6 Maart 1945

  Aanslag bij Woeste Hoeve

  De Aanslag bij Woeste Hoeve op de Veluwe was de aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op SS- en politiechef Hanns Albin Rauter, die daarbij zwaargewond raakte.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 13 Maart 1945

  Wilhelmina terug in Nederland

  Ze hadden er speciaal een streep voor getrokken, op de grond, met meel. Het ontvangstcomité en de inwoners van Eede, een klein dorpje op de grens van België en Zeeuw-Vlaanderen

  Lees dit verhaal
  1945
 • 16 April 1945

  Slag om Otterlo

  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 17 April 1945

  Bevrijding Apeldoorn

  Met hulp van het plaatselijk verzet trekken de Canadezen Apeldoorn binnen. Verzetsmensen hebben de bevrijders gemeld dat er nauwelijks nog Duitse tegenstand is en zo worden onnodige beschietingen voorkomen.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Mei 1945

  "Breek paleis Het Loo maar af"

  Het paleispersoneel wist zo'n 600 kilo aan koperen en bronzen kostbaarheden onder de paleisvloer te verstoppen. De Duitsers op hun beurt versleepten meubilair, schilderijen, spiegels en wandkleden naar Berlijn.

  Lees dit verhaal
  1945

KLEVE - Op 7 december 1944 overlegt het geallieerd opperbevel in Maastricht over het nieuwe offensief van Montgomery om de Duitsers uit het gebied tussen de Maas en de Rijn te verdrijven. Dat moet gebeuren door de Canadezen onder generaal Crerar en het Britse XXX-Corps onder Brian Horrocks. In het gebied rond Nijmegen wordt een formidabele troepenmacht samengetrokken.

De operatie krijgt de naam Veritable en staat gepland voor begin januari als de bevroren grond een goede bodem is voor de geallieerde tanks. Het Duitse Ardennenoffensief van 16 december gooit roet in het eten. Veritable, ook bekend als het Rijnlandoffensief, start uiteindelijk op 8 februari 1945. Voor het offensief is in de regio Nijmegen een Brits-Canadese strijdmacht van zo'n 500-duizend man samengetrokken die Duitsland in moet trekken. Het is de enige plaats waar ze kunnen doorstoten naar de Rijn, zonder een rivier te moeten oversteken. Via een smalle corridor gaat het in eerste instantie richting Reichswald waar de Britten fel strijd leveren. 

Klaar om Duitsland binnen te trekken - publiek domein

Verder naar het zuiden staat een grote Amerikaanse legermacht klaar om de Duitsers in de tang te nemen, de zogeheten operatie Grenade. Maar direct na de start van het offensief bij Nijmegen blazen de Duitsers een aantal dammen in de Roer op, waardoor die voor de Amerikanen een onoverbrugbare barrière wordt. Op 23 februari is het peil in de Roer zo ver gezakt dat de Amerikanen kunnen oversteken en eindelijk de Duitse troepen in het Rijnland kunnen insluiten en vernietigen. 290.000 Duitsers gaan in krijgsgevangenschap. 

Ingesloten

De Duitse troepen in Limburg die nu zitten ingesloten, geven zich over. Op 3 maart staan de Amerikanen bij Neuss aan de Rijn; de laatste barrière voordat de Duitse laagvlakte open ligt. Nu moet de Rijn worden overgestoken. Dat gebeurt bij Wesel waar op 23 maart een nieuw geallieerd offensief van start gaat  In een grote gecombineerde actie steken de Amerikanen de Rijn over en worden aan de overkant 17.000 Amerikaanse en Britse parachutisten gedropt in wat de grootste eendaagse luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog wordt. 

In het zuiden, intussen, hebben de Amerikanen bij Remagen al een opmerkelijk succes geboekt en bij toeval de Ludendorff-spoorbrug over de Rijn in handen gekregen. Binnen 24 uur staan 8000 GI's aan de overkant van de Rijn. De Duitsers doen alle mogelijke pogingen de oeververbinding te vernietigen. Maar tegen die tijd dat de brug, verzwakt door alle pogingen om 'm op te blazen, op 17 maart van ellende in elkaar stort, hebben de Amerikanen inmiddels een sterk bruggenhoofd gevestigd. Bovendien heeft de genie naast de brug een Bailey-brug gelegd. 

Op 27 en 28 maart steken de Canadezen bij Emmerich de Rijn over en daarmee staat de hele geallieerde strijdmacht aan de oostkant van de Rijn.

Daar krijgen de Canadezen de opdracht naar het noorden af te buigen: Nederland weer in.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend