• 1945

  Wat gebeurde er in 1945?

  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatste radiotoespraak...

  Lees meer over 1945
  1940
 • 8 Februari 1945

  De Start van Operatie Veritable

  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1944. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Maart 1945

  Executies in Varsseveld

  Het verzet in de regio ziet zich gedwongen 4 Duitsers om te brengen die per toeval hun schuilplaats in Rademakersbroek ontdekken. De Duitsers nemen bloedig wraak.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 6 Maart 1945

  Aanslag bij Woeste Hoeve

  De Aanslag bij Woeste Hoeve op de Veluwe was de aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op SS- en politiechef Hanns Albin Rauter, die daarbij zwaargewond raakte.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 13 Maart 1945

  Wilhelmina terug in Nederland

  Ze hadden er speciaal een streep voor getrokken, op de grond, met meel. Het ontvangstcomité en de inwoners van Eede, een klein dorpje op de grens van België en Zeeuw-Vlaanderen

  Lees dit verhaal
  1945
 • 16 April 1945

  Slag om Otterlo

  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 17 April 1945

  Bevrijding Apeldoorn

  Met hulp van het plaatselijk verzet trekken de Canadezen Apeldoorn binnen. Verzetsmensen hebben de bevrijders gemeld dat er nauwelijks nog Duitse tegenstand is en zo worden onnodige beschietingen voorkomen.

  Lees dit verhaal
  1945
 • 2 Mei 1945

  "Breek paleis Het Loo maar af"

  Het paleispersoneel wist zo'n 600 kilo aan koperen en bronzen kostbaarheden onder de paleisvloer te verstoppen. De Duitsers op hun beurt versleepten meubilair, schilderijen, spiegels en wandkleden naar Berlijn.

  Lees dit verhaal
  1945

ARNHEM - Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak. De Dodenmarsen bereiken een hoogtepunt, tienduizenden uitgeputte gevangenen worden uit de concentratiekampen gehaald omdat de Sovjet-troepen naderen.

De Russen bevrijden Auschwitz, maar de Duitsers gaan in Nederland gewoon door met deporteren van Joden en verzetsmensen. Er komt voedselhulp op gang waarmee onder meer het bekende Zweedse wittebrood wordt gebakken. In februari zetten de Amerikanen, Engelsen en Canadezen het Rijnoffensief in en vallen Duitsland aan met groot machtsvertoon. April is de maand van de bevrijding, Engelsen en Canadezen trekken via een omweg door Duitsland de Achterhoek binnen. Van daaruit rukken de geallieerden op naar het noorden en westen van Nederland. Aan het eind van de maand beginnen de voedseldroppings, de Russen hebben dan Berlijn al veroverd en zouden het lijk van Hitler hebben gevonden. Begin mei tekenen de Duitsers de overgave van alle troepen in Noord-West-Europa, in Wageningen worden de capitulatie-voorwaarden aan het Duitse leger in Nederland voorgelegd en op 7 mei wordt in Frankrijk de algehele overgave ondertekend. Na het afwerpen van atoombommen op Nagasaki en Hiroshima komt er in september een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het zou nog maanden duren voordat de overlevenden uit kampen en dwangarbeid naar huis terugkeerden en daar een land in puin aantroffen. De wederopbouw kon beginnen. De geallieerden en de Sovjet-Unie namen de macht in handen in Duitsland en deelden het land op.                                                              

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend