• Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak.
  W...
 • 8 februari 1945: de Slag om het Reichswald begint - operatie Veritable
  Information
  08 februari 1945
  De Start van Operatie Veritable
  De Start van Operatie Veritable vond plaats op 8 februari 1945. De slag duurde tot 8 maart 1945 en vond plaats in het Reichswald. Het was een geallieerde overwinning
  8...
 • 2 maart 1945: Varsseveld, het drama van Rademakersbroek
  Information
  02 maart 1945
  Executies in Varsseveld
  De Duitsers executeren op 2 maart 46 Todeskandidaten in een korenveld bij Varsseveld. Dit uit wraak omdat het plaatselijke verzet zich gedwongen zag 4 Duitse soldaten te doden die toevallig hun schuilplaats in boerderij De Bark ontdekten.
  2...
 • De Woeste Hoeve: bloedige Duitse represaille voor 'aanslag' die geen aanslag was
  Information
  06 maart 1945
  Het drama van Woeste Hoeve
  Een onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland, mislukt in de nacht van 6 op 7 maart 1945 en de Duitsers schieten uit wraak 117 gevangenen dood.
  D...
 • 13 maart: Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Information
  13 maart 1945
  Koningin Wilhelmina terug op Nederlandse bodem
  Koningin Wilhelmina keert op 13 maart 1945 terug op Nederlandse bodem. In het Zeeuwse Eede zet ze voet over een denkbeeldige grensstreep. Pas op 2 mei is de koningin definitief terug in Nederland.
  1...
 • De laatste slag in Gelderland: Otterlo in de branding
  Information
  16 april 1945
  Slag om Otterlo
  Duitse troepen proberen vanuit Apeldoorn via Otterlo door te stoten naar hun kameraden op de Grebbelinie. Het wordt de allerlaatste veldslag in Nederland.
  D...
 • Apeldoorn viert bevrijding op 17 april 1945
  Information
  17 april 1945
  Canadezen bevrijden Apeldoorn
  Op 17 april trekken de Canadezen met hulp van het verzet Apeldoorn binnen. Twee Apeldoorners weten de bevrijders er van te overtuigen dat er geen noemenswaardige Duitse tegenstand valt te verwachten en voorkomen zo onnodige verwoestingen.
  A...
 • Wilhelmina terug in Nederland, 'en breek paleis Het Loo maar af'
  Information
  02 mei 1945
  Wilhelmina via Brabant terug naar Het Loo
  Koningin Wilhelmina keert in het voorjaar van 1945 met gezonde tegenzin terug naar paleis Het Loo. Ze overweegt vanwege 'bezoedeling' door de Duitsers zelfs even de sloop van het gebouwencomplex.
  W...

ARNHEM - Hitler houdt zich voornamelijk schuil in de 'Führerbunker' in Berlijn en houdt eind januari een laatst radiotoespraak. De Dodenmarsen bereiken een hoogtepunt, tienduizenden uitgeputte gevangenen worden uit de concentratiekampen gehaald omdat de Sovjet-troepen naderen.

De Russen bevrijden Auschwitz, maar de Duitsers gaan in Nederland gewoon door met deporteren van Joden en verzetsmensen. Er komt voedselhulp op gang waarmee onder meer het bekende Zweedse wittebrood wordt gebakken. In februari zetten de Amerikanen, Engelsen en Canadezen het Rijnoffensief in en vallen Duitsland aan met groot machtsvertoon. April is de maand van de bevrijding, Engelsen en Canadezen trekken via een omweg door Duitsland de Achterhoek binnen. Van daaruit rukken de geallieerden op naar het noorden en westen van Nederland. Aan het eind van de maand beginnen de voedseldroppings, de Russen hebben dan Berlijn al veroverd en zouden het lijk van Hitler hebben gevonden. Begin mei tekenen de Duitsers de overgave van alle troepen in Noord-West-Europa, in Wageningen worden de capitulatie-voorwaarden aan het Duitse leger in Nederland voorgelegd en op 7 mei wordt in Frankrijk de algehele overgave ondertekend. Na het afwerpen van atoombommen op Nagasaki en Hiroshima komt er in september een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het zou nog maanden duren voordat de overlevenden uit kampen en dwangarbeid naar huis terugkeerden en daar een land in puin aantroffen. De wederopbouw kon beginnen. De geallieerden en de Sovjet-Unie namen de macht in handen in Duitsland en deelden het land op.                                                              

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend