• 1944

  Wat gebeurde er in 1944?

  Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden. De Duitsers gaan nu ook jacht maken op andere bevolkingsgroepen zoals Sinti, Roma en homoseksuelen...

  Lees alles over 1944
  1940
 • 21 Februari 1944

  Bombardement op Nijmegen

  Het Bombardement op Nijmegen vond plaats op 22 februari 1944 en had het spoorwegstation als doel. De Amerikaanse bommenwerpers verwoestten echter ook een groot deel van de historische binnenstad waarbij minstens achthonderd burgers omkwamen.

  Lees dit verhaal
  1944
 • 11 Juni 1944

  Overval huis van bewaring Arnhem

  De Overval op huis van bewaring Arnhem vond plaats om 11 juni 1944. Tijdens de overval werden 54 politieke gevangenen bevrijd en het was daarmee de grootste succesvolle bevrijding van gevangenen.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 17 September 1944

  Operatie Market Garden

  Massale luchtlandingen waarmee de bruggen over de Maas bij Grave, de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem veroverd moesten worden en waarna grondtroepen door zouden kunnen stoten naar het Duitse Ruhrgebied.

  Lees dit verhaal
  1944
 • 1 Oktober 1944

  De Razzia van Putten

  De Razzia van Putten vond plaats op 1 oktober 1944. Het was een vergeldingsactie voor de aanslag gepleegd door het lokale verzet in de voorafgaande nacht.

  Lees dit verhaal
  1944
 • 27 December 1944

  Tante Riek sterft in Ravensbrück

  Helena Kuipers-Rietbergen wordt op 18 augustus 1944 in Bennekom opgepakt op haar onderduikadres. In september wordt ze vanuit de Arnhemse Koepelgevangenis naar Ravensbrück gebracht. Daar sterft ze door ziekte en van uitputting.

  Lees dit verhaal
  1944

ARNHEM - Het verzet slaagt er op zondag 11 juni 1944 in om een recordaantal gevangenen te bevrijden uit het Arnhemse Huis van Bewaring aan het Walburgplein. Het is dan de vierde poging nadat 3 eerdere mislukten of vroegtijdig moesten worden gestaakt. In mei dat jaar werden ook al mannen (waaronder dominee Slomp mede-oprichter van (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) bevrijd uit de Koepelgevangenis in de Rijnstad.

Hulp van binnenuit

Met hulp van gevangenis-bibliothecaris Joop van Veldhoven, die de plattegrond van het pand en de plek waar de gevangenen zaten doorgaf en ook wist waar de sleutels van de cellen bewaard werden liep de actie gesmeerd. De knokploeg, met Apeldoorner Joop Abbink als één van haar leden, slaagde er in binnen te komen via een zogenaamd dominees-echtpaar. Het paar belde aan bij de directeur met een smoes over geestelijke verzorging van de mensen die vast zaten. Onder bedreiging weten ze hem sleutels afhandig te maken. In totaal 16 KP'ers brachten de gevangenen naar de woning van de directeur en van daaruit werden ze in kleine groepjes de straat op gestuurd.

Verzetsman fotografeert bevrijdingsactie

Omdat er veel kerkgangers liepen konden de bevrijde mannen en de KP-mensen zich tussen hen voegen en ongezien ontkomen. De Duitsers namen geen represaille-maatregelen, maar de SD was woest en joeg op de 'daders'. Acht ontsnapten werden binnen korte tijd weer opgepakt, de anderen ontkwamen wel. Leider van de operatie was 'Bob' (Liepke) Scheepstra die gewapend met twee pistolen buiten de wacht hield en op het eind ook de gevangenis inging om te helpen. Scheepstra had ook een fotocamera bij zich en maakte twee foto's van ontsnapte mensen op straat, waarschijnlijk de enige beelden van een dergelijke bevrijdingsactie in Nederland ooit gemaakt.

De als dominee verklede verzetsman stapt op de fiets, achter hem een vrouw en meisje die werden bevrijd (foto als herinnering geschonken aan Joop Abbink) foto: WO2-verzet.nl

Een uitgebreid verslag van de bevrijdingsactie in weekblad de Zwerver (1947) is hier te lezen.

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend