• Wat gebeurde er in 1944?
  Information
  01 januari 1944
  Wat gebeurde er in 1944?
  Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden.
  W...
 • Het verdriet van Nijmegen: Amerikaanse bommen op de Waalstad
  Information
  22 februari 1944
  Bombardement Nijmegen
  De geallieerden laten voor Duitsland bestemde bommen op 22 februari 1944 boven Nijmegen vallen
  H...
 • Verzet bevrijdt 54 man uit gevangenis Arnhem
  Information
  11 juni 1944
  Verzet bevrijdt 54 man uit gevangenis Arnhem
  Na 3 mislukte pogingen slaagt het verzet er in om maar liefst 54 politieke gevangenen te bevrijden uit het Arnhemse Huis van Bewaring.
  V...
 • Operatie Market Garden: een gids
  Information
  17 september 1944
  Operatie Market Garden
  Een massale operatie met luchtlandingstroepen die de bruggen over de Maas bij Grave, de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem moesten veroveren waarna grondtroepen door zouden kunnen stoten naar het Duitse Ruhrgebied.
  O...
 • De dagen die Putten nooit vergeten zal: een reconstructie van 1 en 2 oktober 1944
  Information
  01 oktober 1944
  De Razzia van Putten
  Uit wraak voor een aanslag door het verzet worden 1 en 2 oktober 1944 659 mannen tussen de achttien en vijftig afgevoerd naar kamp Amersfoort.
  D...
 • De dood van een heldin, verzetstrijdster Tante Riek sterft in concentratiekamp Ravensbrück
  Information
  27 december 1944
  Tante Riek sterft in Ravensbrück
  Helena Kuipers-Rietbergen wordt op 18 augustus 1944 in Bennekom opgepakt op haar onderduikadres. In september wordt ze vanuit de Arnhemse Koepelgevangenis naar Ravensbrück gebracht. Daar sterft ze door ziekte en van uitputting.
  D...

ARNHEM - Het verzet slaagt er op zondag 11 juni 1944 in om een recordaantal gevangenen te bevrijden uit het Arnhemse Huis van Bewaring aan het Walburgplein. Het is dan de vierde poging nadat 3 eerdere mislukten of vroegtijdig moesten worden gestaakt. In mei dat jaar werden ook al mannen (waaronder dominee Slomp mede-oprichter van (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) bevrijd uit de Koepelgevangenis in de Rijnstad.

Hulp van binnenuit

Met hulp van gevangenis-bibliothecaris Joop van Veldhoven, die de plattegrond van het pand en de plek waar de gevangenen zaten doorgaf en ook wist waar de sleutels van de cellen bewaard werden liep de actie gesmeerd. De knokploeg, met Apeldoorner Joop Abbink als één van haar leden, slaagde er in binnen te komen via een zogenaamd dominees-echtpaar. Het paar belde aan bij de directeur met een smoes over geestelijke verzorging van de mensen die vast zaten. Onder bedreiging weten ze hem sleutels afhandig te maken. In totaal 16 KP'ers brachten de gevangenen naar de woning van de directeur en van daaruit werden ze in kleine groepjes de straat op gestuurd.

Verzetsman fotografeert bevrijdingsactie

Omdat er veel kerkgangers liepen konden de bevrijde mannen en de KP-mensen zich tussen hen voegen en ongezien ontkomen. De Duitsers namen geen represaille-maatregelen, maar de SD was woest en joeg op de 'daders'. Acht ontsnapten werden binnen korte tijd weer opgepakt, de anderen ontkwamen wel. Leider van de operatie was 'Bob' (Liepke) Scheepstra die gewapend met twee pistolen buiten de wacht hield en op het eind ook de gevangenis inging om te helpen. Scheepstra had ook een fotocamera bij zich en maakte twee foto's van ontsnapte mensen op straat, waarschijnlijk de enige beelden van een dergelijke bevrijdingsactie in Nederland ooit gemaakt.

De als dominee verklede verzetsman stapt op de fiets, achter hem een vrouw en meisje die werden bevrijd (foto als herinnering geschonken aan Joop Abbink) foto: WO2-verzet.nl

Een uitgebreid verslag van de bevrijdingsactie in weekblad de Zwerver (1947) is hier te lezen.

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend