• Wat gebeurde er in 1944?
  Information
  01 januari 1944
  Wat gebeurde er in 1944?
  Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden.
  W...
 • Het verdriet van Nijmegen: Amerikaanse bommen op de Waalstad
  Information
  22 februari 1944
  Bombardement Nijmegen
  De geallieerden laten voor Duitsland bestemde bommen op 22 februari 1944 boven Nijmegen vallen
  H...
 • Verzet bevrijdt 54 man uit gevangenis Arnhem
  Information
  11 juni 1944
  Verzet bevrijdt 54 man uit gevangenis Arnhem
  Na 3 mislukte pogingen slaagt het verzet er in om maar liefst 54 politieke gevangenen te bevrijden uit het Arnhemse Huis van Bewaring.
  V...
 • Operatie Market Garden: een gids
  Information
  17 september 1944
  Operatie Market Garden
  Een massale operatie met luchtlandingstroepen die de bruggen over de Maas bij Grave, de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem moesten veroveren waarna grondtroepen door zouden kunnen stoten naar het Duitse Ruhrgebied.
  O...
 • De dagen die Putten nooit vergeten zal: een reconstructie van 1 en 2 oktober 1944
  Information
  01 oktober 1944
  De Razzia van Putten
  Uit wraak voor een aanslag door het verzet worden 1 en 2 oktober 1944 659 mannen tussen de achttien en vijftig afgevoerd naar kamp Amersfoort.
  D...
 • De dood van een heldin, verzetstrijdster Tante Riek sterft in concentratiekamp Ravensbrück
  Information
  27 december 1944
  Tante Riek sterft in Ravensbrück
  Helena Kuipers-Rietbergen wordt op 18 augustus 1944 in Bennekom opgepakt op haar onderduikadres. In september wordt ze vanuit de Arnhemse Koepelgevangenis naar Ravensbrück gebracht. Daar sterft ze door ziekte en van uitputting.
  D...

HEILIG LANDSTICHTING - Wie vandaag de dag vanuit Nijmegen richting Groesbeek rijdt zal zich maar moeilijk voor kunnen stellen dat hier vanaf september '44 een heuse landingsbaan voor lichte vliegtuigen heeft gelegen en dat er na de oorlog ook een tijdelijk kerkhof voor gesneuvelde Britse militairen lag. Maar dat dat echt zo was is te zien op een gloednieuw informatiepaneel langs de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Het verhaal begint op zondag 17 september als de parachutisten van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie na hun landing bij Groesbeek oprukken naar Nijmegen. Op dat moment staan er in Nijmegen drie treinen klaar om Duitsers en collaborerende Nederlanders in veiligheid te brengen. Rond middernacht vertrekt de eerste trein richting Groesbeek en weet ongehinderd Kleve te bereiken. Om een nieuwe uitbraak te voorkomen wordt de spoorlijn opgeblazen. Daarbij wordt de tweede trein beschadigd, de laatste wagon rolt terug richting Nijmegen en botst bij iets voorbij de spoorwegovergang Sionsweg op de derde trein. 

Aanleg landingsstrip

Op de akkers tussen spoorweg en Nijmeegsebaan wordt kort na die gebeurtenis een landingsstrip aangelegd waar vanaf 24 september twee groepen Piper Cubs verkenningsvluchten uitvoeren voor de artillerie-eenheden van de 82ste. De achtergebleven treinen fungeren daarbij als manschapsverblijven.  Vanuit de lucht is iedere beweging aan het front goed te zien. Maar het Amerikaanse vuur wordt door Duits vuur beantwoord en in Heilig Landstichting vallen ook burgerslachtoffers. Op 14 november 1944 vertrekken de vliegtuigen naar Frankrijk. 

De landingsstrip met op de achtergrond de gestrande trein

Noodkerkhof

Tegelijkertijd wordt door het Britse legerkorps een hospitaal ingericht in klooster Mariënbosch dat tot half 1945 in gebruik zal blijven. Voor de soldaten die in het ziekenhuis aan hun verwondingen overlijden wordt een noodkerkhof aangelegd aan de Sophiaweg. Na de oorlog worden alle 258 gesneuvelden herbegraven op de militaire begraafplaats Jonkerbosch waar een eenvoudige zuil nog herinnert aan het noodkerkhof. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend