• Wat gebeurde er in 1944?
  Information
  01 januari 1944
  Wat gebeurde er in 1944?
  Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden.
  W...
 • Het verdriet van Nijmegen: Amerikaanse bommen op de Waalstad
  Information
  22 februari 1944
  Bombardement Nijmegen
  De geallieerden laten voor Duitsland bestemde bommen op 22 februari 1944 boven Nijmegen vallen
  H...
 • Verzet bevrijdt 54 man uit gevangenis Arnhem
  Information
  11 juni 1944
  Verzet bevrijdt 54 man uit gevangenis Arnhem
  Na 3 mislukte pogingen slaagt het verzet er in om maar liefst 54 politieke gevangenen te bevrijden uit het Arnhemse Huis van Bewaring.
  V...
 • Operatie Market Garden: een gids
  Information
  17 september 1944
  Operatie Market Garden
  Een massale operatie met luchtlandingstroepen die de bruggen over de Maas bij Grave, de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem moesten veroveren waarna grondtroepen door zouden kunnen stoten naar het Duitse Ruhrgebied.
  O...
 • De dagen die Putten nooit vergeten zal: een reconstructie van 1 en 2 oktober 1944
  Information
  01 oktober 1944
  De Razzia van Putten
  Uit wraak voor een aanslag door het verzet worden 1 en 2 oktober 1944 659 mannen tussen de achttien en vijftig afgevoerd naar kamp Amersfoort.
  D...
 • De dood van een heldin, verzetstrijdster Tante Riek sterft in concentratiekamp Ravensbrück
  Information
  27 december 1944
  Tante Riek sterft in Ravensbrück
  Helena Kuipers-Rietbergen wordt op 18 augustus 1944 in Bennekom opgepakt op haar onderduikadres. In september wordt ze vanuit de Arnhemse Koepelgevangenis naar Ravensbrück gebracht. Daar sterft ze door ziekte en van uitputting.
  D...

ARNHEM - Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden. De Duitsers gaan nu ook jacht maken op andere bevolkingsgroepen zoals Sinti, Roma en homoseksuelen.

Begin juni wordt Rome bevrijdt en op de 6e van die maand start D-Day het begin van de bevrijding van Europa. Een aanslag op Hitler mislukt, hij raakt slechts lichtgewond. De Russen rukken verder op en stuiten op de concentratiekampen, Parijs is eind augustus vrij. Door een radiotoespraak rekent Nederland op een spoedige bevrijding, veel NSB'ers en Duitsers zoeken een goed heenkomen op Dolle Dinsdag. De spoorwegstaking begint en duurt voort tot aan de bevrijding. Half september wordt het zuiden van Limburg als eerste stukje Nederland bevrijd. De opmars van de geallieerden komt tot staan bij Arnhem, Operatie Market Garden is mislukt door onverwacht hevige tegenstand van Duitse troepen. Het zuiden van Nederland is grotendeels vrij en het noorden en westen gaan de hongerwinter tegemoet. De bezetter laat grote delen van de Betuwe onder water zetten. In december doen de Duitsers met het Ardennenoffensief een laatste poging het tij te keren, maar dat is tevergeefs. De geallieerden bereiken de haven van Antwerpen en kunnen verder met de voorbereidingen voor de volledige bevrijding van Nederland. De Duitsers zetten de vliegende bommen, vooral V1's, in.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend