• 1944

  Wat gebeurde er in 1944?

  Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden. De Duitsers gaan nu ook jacht maken op andere bevolkingsgroepen zoals Sinti, Roma en homoseksuelen...

  Lees alles over 1944
  1940
 • 21 Februari 1944

  Bombardement op Nijmegen

  Het Bombardement op Nijmegen vond plaats op 22 februari 1944 en had het spoorwegstation als doel. De Amerikaanse bommenwerpers verwoestten echter ook een groot deel van de historische binnenstad waarbij minstens achthonderd burgers omkwamen.

  Lees dit verhaal
  1944
 • 11 Juni 1944

  Overval huis van bewaring Arnhem

  De Overval op huis van bewaring Arnhem vond plaats om 11 juni 1944. Tijdens de overval werden 54 politieke gevangenen bevrijd en het was daarmee de grootste succesvolle bevrijding van gevangenen.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 17 September 1944

  Operatie Market Garden

  Massale luchtlandingen waarmee de bruggen over de Maas bij Grave, de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem veroverd moesten worden en waarna grondtroepen door zouden kunnen stoten naar het Duitse Ruhrgebied.

  Lees dit verhaal
  1944
 • 1 Oktober 1944

  De Razzia van Putten

  De Razzia van Putten vond plaats op 1 oktober 1944. Het was een vergeldingsactie voor de aanslag gepleegd door het lokale verzet in de voorafgaande nacht.

  Lees dit verhaal
  1944
 • 27 December 1944

  Tante Riek sterft in Ravensbrück

  Helena Kuipers-Rietbergen wordt op 18 augustus 1944 in Bennekom opgepakt op haar onderduikadres. In september wordt ze vanuit de Arnhemse Koepelgevangenis naar Ravensbrück gebracht. Daar sterft ze door ziekte en van uitputting.

  Lees dit verhaal
  1944

ARNHEM - Door bombardementen van de geallieerden op onder meer Enschede en Nijmegen vallen vele honderden doden. De Duitsers gaan nu ook jacht maken op andere bevolkingsgroepen zoals Sinti, Roma en homoseksuelen.

Begin juni wordt Rome bevrijdt en op de 6e van die maand start D-Day het begin van de bevrijding van Europa. Een aanslag op Hitler mislukt, hij raakt slechts lichtgewond. De Russen rukken verder op en stuiten op de concentratiekampen, Parijs is eind augustus vrij. Door een radiotoespraak rekent Nederland op een spoedige bevrijding, veel NSB'ers en Duitsers zoeken een goed heenkomen op Dolle Dinsdag. De spoorwegstaking begint en duurt voort tot aan de bevrijding. Half september wordt het zuiden van Limburg als eerste stukje Nederland bevrijd. De opmars van de geallieerden komt tot staan bij Arnhem, Operatie Market Garden is mislukt door onverwacht hevige tegenstand van Duitse troepen. Het zuiden van Nederland is grotendeels vrij en het noorden en westen gaan de hongerwinter tegemoet. De bezetter laat grote delen van de Betuwe onder water zetten. In december doen de Duitsers met het Ardennenoffensief een laatste poging het tij te keren, maar dat is tevergeefs. De geallieerden bereiken de haven van Antwerpen en kunnen verder met de voorbereidingen voor de volledige bevrijding van Nederland. De Duitsers zetten de vliegende bommen, vooral V1's, in.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend