• 1943

  Wat gebeurde er in 1943?

  Kamp Vught wordt in gebruik genomen en vanuit de Hollandsche Schouwburg worden de eerste Joden er naartoe gebracht. Opstanden breken uit in het Joodse getto in Warschau.

  Lees alles over 1943
  1940
 • 2 Januari 1943

  Verzet steelt bevolkingsregister Wageningen

  In een goed georganiseerde operatie haalt het Wageningse verzet het bevolkingsregister van de gemeente weg en vernietigt de gegevens. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat een dergelijke verzetsactie in Nederland wordt uitgevoerd.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 21 Januari 1943

  Ontruiming Apeldoornsche Bosch

  De Ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch vond plaats in de nacht van 21 op 22 januari 1943. De patiënten en een deel het personeel van de Joods-psychiatrische instellingen werden weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Alle patiënten werden hier direct om het leven gebracht.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 29 Januari 1943

  Haagse weeskinderen

  Op 29 januari 1943 komen 120 Haagse weeskinderen aan op kasteel Enghuizen in Hummelo, omdat hun onderkomen is gevorderd door de overheid. Ze blijven er tot aan het einde van de oorlog en beleven er spannende tijden.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 11 April 1943

  Nijmeegse universiteit sluit de deuren

  Na weigering om de studenten een loyaliteitsverklaring voor te leggen ziet de rector-magnificus zich in april 1943 gedwongen om alle colleges te staken en de universiteit in Nijmegen te sluiten.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 29 April 1943

  April-meistaking in Gelderland

  Bij diverse grote bedrijven in Gelderland wordt op 29 april en de dagen er na gestaakt uit protest tegen het besluit van de bezetter die oud-militairen in krijgsgevangenschap wil nemen. Met voor sommige stakers fatale gevolgen.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 1 Oktober 1943

  Diogenes-bunker in gebruik

  Na bijna 1 jaar bouwen is de gigantische Diogenes-bunker in Schaarsbergen klaar. De Duitsers gebruiken het om met Nachtjagers de bommenwerpers van de geallieerden aan te vallen.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 16 Oktober 1943

  Eerste Silbertanne-moord

  Nederlandse SS'ers vermoorden verzetsmensen die verdacht worden van betrokkenheid bij aanslagen op Duitsgezinde Hollanders. De daders bellen meestal aan bij de woning van het slachtoffer, vragen zijn naam en schieten direct.

  Lees dit verhaal
  1943

ARNHEM - Op donderdag 29 april 1943 leggen bedrijven en fabrieken in Oost Nederland het werk neer als protest tegen het besluit van de Duitsers waarbij 300.000 oud-militairen zich vrijwillig moeten melden voor het krijgsgevangenschap. In Gelderland staakt het personeel van Thomassen in de Steeg, rubberfabriek Hevea en ijzergieterij Vulcanus in Vaassen. Daar werkt de dan zestienjarige Co Lieferink.

Die dag hoorde ik wat mannen praten over een staking, maar toen ik probeerde op te vangen wat ze zeiden werd ik als kleine jongen weggestuurd.
Co Lieferink, oud-werknemer Vulcanus

De maandag daarop wordt het echt spannend als de Duitsers de fabriek omsingelen en het personeel opsluiten in het waslokaal. 'Het was pikkedonker en doodstil. Je hoorde alleen de vliegtuigen overkomen.'  Als de mannen vrij worden gelaten, hangt er bij de portier een lijst met de namen van mensen die geëxecuteerd zijn. Alleen al in Gelderland worden er negentien stakers standrechtelijk geëxecuteerd door de Duitsers. Landelijk in totaal tachtig. Daarnaast vallen er in het hele land 95 doden en 400 zwaargewonden door beschietingen op mensen die staken.

De april-meistaking zal de geschiedenis ingaan als een keerpunt in de oorlog omdat iedereen vanaf dat moment anti-Duits werd. De staking was een spontane actie die niet georganiseerd werd door een vakbond of de politiek, maar was een gevolg van woede vanuit het hele land over wat de Duitsers onze Nederlandse jongens aan wilden doen. De brave burgers kwamen in opstand tegen de Duitsers, waardoor de Duitsers doorkregen dat ze de Nederlanders nooit meer voor hun zaak zouden kunnen winnen. Het programma '75 Jaar Vrijheid, Op weg naar 2020'  (aflevering 5) was voorjaar 2018 helemaal gewijd aan de april-meistakingen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend