• Wat gebeurde er in 1943?
  Information
  01 januari 1943
  Wat gebeurde er in 1943?
  Kamp Vught wordt in gebruik genomen en vanuit de Hollandsche Schouwburg worden de eerste Joden er naartoe gebracht.
  W...
 • Het verzet pleegt een overval op het bevolkingsregister in Wageningen
  Information
  02 januari 1943
  Het verzet steelt het bevolkingsregister van Wageningen
  Een Wageningse verzetsgroep zorgt ervoor dat het bevolkingsregister van de gemeente wordt vernietigd. Het is de waarschijnlijk de eerste actie in zijn soort in Nederland.
  H...
 • Het Apeldoornsche Bosch: 'Nooit heb ik wat ons is ontnomen, zo bitter, bitter liefgehad'
  Information
  21 januari 1943
  Apeldoornsche Bosch
  Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch door de Duitsers ontruimd
  H...
 • Haagse weeskinderen op Kasteel Enghuizen
  Information
  29 januari 1943
  Haagse weeskinderen op Kasteel Enghuizen
  Op 29 januari 1943 komen 120 Haagse weeskinderen aan op kasteel Enghuizen in Hummelo, omdat hun onderkomen is gevorderd door de overheid. Ze blijven er tot aan het einde van de oorlog.
  H...
 • Universiteit Nijmegen, bron van verzet, sluit deuren; studenten duiken onder
  Information
  11 april 1943
  Nijmeegse universiteit sluit de deuren
  Na weigering om de studenten een loyaliteitsverklaring voor te leggen ziet de rector-magnificus zich in april 1943 gedwongen om alle colleges te staken en de universiteit in Nijmegen te sluiten.
  U...
 • 'Als ze van tevoren geweten hadden hoe groot de gevolgen van de staking waren, hadden ze het nooit gedaan'
  Information
  29 april 1943
  April-meistaking in Gelderland
  Bij diverse grote bedrijven in Gelderland wordt op 29 april en de dagen er na gestaakt uit protest tegen het besluit van de bezetter die oud-militairen in krijgsgevangenschap wil nemen. Met voor sommige stakers fatale gevolgen.
  '...
 • Vliegveld Deelen: centrum van de Duitse Nachtjagd
  Information
  01 oktober 1943
  Diogenes-bunker operatief
  Na bijna een jaar bouwen is de grote bunker Diogenes bij Fliegerhorst Deelen klaar. Het onverwoestbare gebouw is een commandocentrum van de Duitse luchtverkeersleiding waar honderden mensen actief zijn.
  V...
 • Drie schoten en Jan Boes is niet meer: Silbertanne-moorden in Gelderland
  Information
  16 oktober 1943
  Eerste Silbertanne-moord Gelderland
  Nederlandse SS'ers vermoorden verzetsmensen die verdacht worden van betrokkenheid bij aanslagen op Duitsgezinde Hollanders. De daders bellen meestal aan bij de woning van het slachtoffer, vragen zijn naam en schieten direct.
  D...

ARNHEM - Op donderdag 29 april 1943 leggen bedrijven en fabrieken in Oost Nederland het werk neer als protest tegen het besluit van de Duitsers waarbij 300.000 oud-militairen zich vrijwillig moeten melden voor het krijgsgevangenschap. In Gelderland staakt het personeel van Thomassen in de Steeg, rubberfabriek Hevea en ijzergieterij Vulcanus in Vaassen. Daar werkt de dan zestienjarige Co Lieferink.

Die dag hoorde ik wat mannen praten over een staking, maar toen ik probeerde op te vangen wat ze zeiden werd ik als kleine jongen weggestuurd.
Co Lieferink, oud-werknemer Vulcanus

De maandag daarop wordt het echt spannend als de Duitsers de fabriek omsingelen en het personeel opsluiten in het waslokaal. 'Het was pikkedonker en doodstil. Je hoorde alleen de vliegtuigen overkomen.'  Als de mannen vrij worden gelaten, hangt er bij de portier een lijst met de namen van mensen die geëxecuteerd zijn. Alleen al in Gelderland worden er negentien stakers standrechtelijk geëxecuteerd door de Duitsers. Landelijk in totaal tachtig. Daarnaast vallen er in het hele land 95 doden en 400 zwaargewonden door beschietingen op mensen die staken.

De april-meistaking zal de geschiedenis ingaan als een keerpunt in de oorlog omdat iedereen vanaf dat moment anti-Duits werd. De staking was een spontane actie die niet georganiseerd werd door een vakbond of de politiek, maar was een gevolg van woede vanuit het hele land over wat de Duitsers onze Nederlandse jongens aan wilden doen. De brave burgers kwamen in opstand tegen de Duitsers, waardoor de Duitsers doorkregen dat ze de Nederlanders nooit meer voor hun zaak zouden kunnen winnen. Het programma '75 Jaar Vrijheid, Op weg naar 2020'  (aflevering 5) was voorjaar 2018 helemaal gewijd aan de april-meistakingen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend