• 1943

  Wat gebeurde er in 1943?

  Kamp Vught wordt in gebruik genomen en vanuit de Hollandsche Schouwburg worden de eerste Joden er naartoe gebracht. Opstanden breken uit in het Joodse getto in Warschau.

  Lees alles over 1943
  1940
 • 2 Januari 1943

  Verzet steelt bevolkingsregister Wageningen

  In een goed georganiseerde operatie haalt het Wageningse verzet het bevolkingsregister van de gemeente weg en vernietigt de gegevens. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat een dergelijke verzetsactie in Nederland wordt uitgevoerd.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 21 Januari 1943

  Ontruiming Apeldoornsche Bosch

  De Ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch vond plaats in de nacht van 21 op 22 januari 1943. De patiënten en een deel het personeel van de Joods-psychiatrische instellingen werden weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Alle patiënten werden hier direct om het leven gebracht.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 29 Januari 1943

  Haagse weeskinderen

  Op 29 januari 1943 komen 120 Haagse weeskinderen aan op kasteel Enghuizen in Hummelo, omdat hun onderkomen is gevorderd door de overheid. Ze blijven er tot aan het einde van de oorlog en beleven er spannende tijden.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 11 April 1943

  Nijmeegse universiteit sluit de deuren

  Na weigering om de studenten een loyaliteitsverklaring voor te leggen ziet de rector-magnificus zich in april 1943 gedwongen om alle colleges te staken en de universiteit in Nijmegen te sluiten.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 29 April 1943

  April-meistaking in Gelderland

  Bij diverse grote bedrijven in Gelderland wordt op 29 april en de dagen er na gestaakt uit protest tegen het besluit van de bezetter die oud-militairen in krijgsgevangenschap wil nemen. Met voor sommige stakers fatale gevolgen.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 1 Oktober 1943

  Diogenes-bunker in gebruik

  Na bijna 1 jaar bouwen is de gigantische Diogenes-bunker in Schaarsbergen klaar. De Duitsers gebruiken het om met Nachtjagers de bommenwerpers van de geallieerden aan te vallen.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 16 Oktober 1943

  Eerste Silbertanne-moord

  Nederlandse SS'ers vermoorden verzetsmensen die verdacht worden van betrokkenheid bij aanslagen op Duitsgezinde Hollanders. De daders bellen meestal aan bij de woning van het slachtoffer, vragen zijn naam en schieten direct.

  Lees dit verhaal
  1943

WAGENINGEN - In de nacht van 2 op 3 januari 1943 is in Wageningen het bevolkingsregister ontvreemd, dat is bijna drie maanden voor de bekende overval op het Amsterdamse bevolkingsregister en dus zeer waarschijnlijk de eerste keer dat een dergelijke verzetsactie werd ondernomen. Wim de Vos heeft voor de site wo2meteigenogen een verhaal over deze overval geschreven:

De ‘diefstal’ is grondig en met beleid uitgevoerd. In een raam aan de achterzijde van het gemeentehuis, bij een ommuurde binnenplaats, is een ruitje ingedrukt. In feite schijnen de ‘daders’ gebruik te hebben gemaakt van de gewone dienstingang en wordt de ruit kapot gemaakt om het op een inbraak van buitenaf te laten lijken. Een van de daders werkt namelijk bij de afdeling Bevolking op het gemeentehuis.

Henk Sijnja, een van de mannen die de diefstal heeft gepleegd, vertelt in 1994 aan Mug Media hoe het in zijn werk is gegaan:

De hele kaartenverzameling van het bevolkingsregister is in jutezakken overgepakt (waarvan de volgende morgen nog enkele kaarten werden gevonden) en weggevoerd naar het voormalige veerhuis De Wolfswaard aan de Rijn. Hier zijn de zakken in een kippenhok verstopt en later in een plas gegooid, waar alle kaarten geheel zijn vergaan.

De volgende morgen wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld door de Wageningse politie. De leiding daarvan is in ‘vertrouwde’ handen. Van alle ambtenaren die op het secretariaat werken worden voorwerpen ingenomen om politiehonden aan te laten ruiken, echter zonder resultaat.

De Duitsers hebben vervolgens een twintigtal studenten en de gemeentesecretaris opgepakt. De secretaris komt er met een ernstige waarschuwing vanaf. De studenten worden overgebracht naar een strafkamp in Amersfoort en later in Vught. Een student, G.A. Beerling, is in Vught op 12 februari 1943 omgekomen. De andere studenten keren na een half jaar terug.

Op verschillende sites is meer te lezen over Wageningen in de oorlog en de overval op het bevolkingsregister

wo2meteigenogen.nl
 

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend