• Wat gebeurde er in 1943?
  Information
  01 januari 1943
  Wat gebeurde er in 1943?
  Kamp Vught wordt in gebruik genomen en vanuit de Hollandsche Schouwburg worden de eerste Joden er naartoe gebracht.
  W...
 • Het verzet pleegt een overval op het bevolkingsregister in Wageningen
  Information
  02 januari 1943
  Het verzet steelt het bevolkingsregister van Wageningen
  Een Wageningse verzetsgroep zorgt ervoor dat het bevolkingsregister van de gemeente wordt vernietigd. Het is de waarschijnlijk de eerste actie in zijn soort in Nederland.
  H...
 • Het Apeldoornsche Bosch: 'Nooit heb ik wat ons is ontnomen, zo bitter, bitter liefgehad'
  Information
  21 januari 1943
  Apeldoornsche Bosch
  Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch door de Duitsers ontruimd
  H...
 • Haagse weeskinderen op Kasteel Enghuizen
  Information
  29 januari 1943
  Haagse weeskinderen op Kasteel Enghuizen
  Op 29 januari 1943 komen 120 Haagse weeskinderen aan op kasteel Enghuizen in Hummelo, omdat hun onderkomen is gevorderd door de overheid. Ze blijven er tot aan het einde van de oorlog.
  H...
 • Universiteit Nijmegen, bron van verzet, sluit deuren; studenten duiken onder
  Information
  11 april 1943
  Nijmeegse universiteit sluit de deuren
  Na weigering om de studenten een loyaliteitsverklaring voor te leggen ziet de rector-magnificus zich in april 1943 gedwongen om alle colleges te staken en de universiteit in Nijmegen te sluiten.
  U...
 • 'Als ze van tevoren geweten hadden hoe groot de gevolgen van de staking waren, hadden ze het nooit gedaan'
  Information
  29 april 1943
  April-meistaking in Gelderland
  Bij diverse grote bedrijven in Gelderland wordt op 29 april en de dagen er na gestaakt uit protest tegen het besluit van de bezetter die oud-militairen in krijgsgevangenschap wil nemen. Met voor sommige stakers fatale gevolgen.
  '...
 • Vliegveld Deelen: centrum van de Duitse Nachtjagd
  Information
  01 oktober 1943
  Diogenes-bunker operatief
  Na bijna een jaar bouwen is de grote bunker Diogenes bij Fliegerhorst Deelen klaar. Het onverwoestbare gebouw is een commandocentrum van de Duitse luchtverkeersleiding waar honderden mensen actief zijn.
  V...
 • Drie schoten en Jan Boes is niet meer: Silbertanne-moorden in Gelderland
  Information
  16 oktober 1943
  Eerste Silbertanne-moord Gelderland
  Nederlandse SS'ers vermoorden verzetsmensen die verdacht worden van betrokkenheid bij aanslagen op Duitsgezinde Hollanders. De daders bellen meestal aan bij de woning van het slachtoffer, vragen zijn naam en schieten direct.
  D...

WAGENINGEN - In de nacht van 2 op 3 januari 1943 is in Wageningen het bevolkingsregister ontvreemd, dat is bijna drie maanden voor de bekende overval op het Amsterdamse bevolkingsregister en dus zeer waarschijnlijk de eerste keer dat een dergelijke verzetsactie werd ondernomen. Wim de Vos heeft voor de site wo2meteigenogen een verhaal over deze overval geschreven:

De ‘diefstal’ is grondig en met beleid uitgevoerd. In een raam aan de achterzijde van het gemeentehuis, bij een ommuurde binnenplaats, is een ruitje ingedrukt. In feite schijnen de ‘daders’ gebruik te hebben gemaakt van de gewone dienstingang en wordt de ruit kapot gemaakt om het op een inbraak van buitenaf te laten lijken. Een van de daders werkt namelijk bij de afdeling Bevolking op het gemeentehuis.

Henk Sijnja, een van de mannen die de diefstal heeft gepleegd, vertelt in 1994 aan Mug Media hoe het in zijn werk is gegaan:

De Wolfswaard

De plannen voor de overval werden gesmeed op de boerderij Wolfswaard. Na de daad werd de hele kaartenverzameling van het bevolkingsregister in jutezakken overgepakt (waarvan de volgende morgen nog enkele kaarten werden gevonden) en weggevoerd naar de boerderij. Hier zijn de zakken in een kippenhok verstopt en later in een plas gegooid, waar alle kaarten geheel zijn vergaan.

Tekst gaat verder onder foto.

Bron: Wageningen 1940-1945: Boerderij De Wolfswaard

De volgende morgen wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld door de Wageningse politie. De leiding daarvan is in ‘vertrouwde’ handen. Van alle ambtenaren die op het secretariaat werken worden voorwerpen ingenomen om politiehonden aan te laten ruiken, echter zonder resultaat.

De Duitsers hebben vervolgens een twintigtal studenten en de gemeentesecretaris opgepakt. De secretaris komt er met een ernstige waarschuwing vanaf. De studenten worden overgebracht naar een strafkamp in Amersfoort en later in Vught. Een student, G.A. Beerling, is in Vught op 12 februari 1943 omgekomen. De andere studenten keren na een half jaar terug.

Op verschillende sites is meer te lezen over Wageningen in de oorlog en de overval op het bevolkingsregister

wo2meteigenogen.nl
 

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend