• 1943

  Wat gebeurde er in 1943?

  Kamp Vught wordt in gebruik genomen en vanuit de Hollandsche Schouwburg worden de eerste Joden er naartoe gebracht. Opstanden breken uit in het Joodse getto in Warschau.

  Lees alles over 1943
  1940
 • 2 Januari 1943

  Verzet steelt bevolkingsregister Wageningen

  In een goed georganiseerde operatie haalt het Wageningse verzet het bevolkingsregister van de gemeente weg en vernietigt de gegevens. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat een dergelijke verzetsactie in Nederland wordt uitgevoerd.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 21 Januari 1943

  Ontruiming Apeldoornsche Bosch

  De Ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch vond plaats in de nacht van 21 op 22 januari 1943. De patiënten en een deel het personeel van de Joods-psychiatrische instellingen werden weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Alle patiënten werden hier direct om het leven gebracht.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 29 April 1943

  April-meistaking in Gelderland

  Bij diverse grote bedrijven in Gelderland wordt op 29 april en de dagen er na gestaakt uit protest tegen het besluit van de bezetter die oud-militairen in krijgsgevangenschap wil nemen. Met voor sommige stakers fatale gevolgen.

  Lees dit verhaal
  1943
 • 1 Oktober 1943

  Diogenes-bunker in gebruik

  Na bijna 1 jaar bouwen is de gigantische Diogenes-bunker in Schaarsbergen klaar. De Duitsers gebruiken het om met Nachtjagers de bommenwerpers van de geallieerden aan te vallen.

  Lees dit verhaal
  1943

VUGHT - Kamp Vught wordt in gebruik genomen en vanuit de Hollandsche Schouwburg worden de eerste Joden er naartoe gebracht. Opstanden breken uit in het Joodse getto in Warschau.

Radio Oranje (foto) roept Nederlandse ambtenaren op om meer verzet te plegen. Na een aanslag op een collaborateur sluit de bezetter alle universiteiten en volgen razzia's op studenten. In februari gaat het eerste transport met Joodse kinderen richting Polen. Steeds meer Joden duiken onder op het platteland, de Duitsers waarschuwen voor zware straffen voor hen die onderdak bieden. Het verzet vernietigt het bevolkingsregister van Amsterdam, de daders worden gepakt en doodgeschoten. Eind april gaat de ondergrondse samenwerken in de Raad van Verzet (RVV). In de eerste week van mei moeten alle Nederlandse mannen tussen de 18 en 35 zich melden voor de Arbeitseinsatz, velen duiken onder. Iedereen moet zijn radiotoestel inleveren. Steeds meer treinen met Joodse Nederlanders rijden naar de kampen, Het Parool maakt melding van het vergassen van Joden in Auschwitz. Augustus; de Duitsers krijgen een zware klap, de strijd om Stalingrad gaat verloren en het Oostfront staat daardoor op instorten. De VS, Groot-Brittanië en de Sovjet-Unie overleggen over het plannen van D-Day, de opdeling van Duitsland en de verdere oorlogstactiek tegen de nazi's en Japan.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend