• Wat gebeurde er in 1942?
  Information
  01 januari 1942
  Wat gebeurde er in 1942?
  In januari worden grote groepen Joodse mannen in speciale werkkampen in Nederland ondergebracht.
  W...
 • Titus Brandsma sterft in Dachau
  Information
  26 juli 1942
  Titus Brandsma overlijdt in concentratiekamp Dachau
  Pater Titus Brandsma ageert tegen de Duitse bezetter en wordt opgepakt en komt uiteindelijk in concentratiekamp Dachau terecht.
  T...
 • De hel van Ellecom
  Information
  03 september 1942
  Ontruiming Joodse werkkampen in Gelderland
  De Duitsers ontruimen de Joodse werkkampen en sturen de mannen naar Kamp Westerbork
  D...
 • 'Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet'
  Information
  22 september 1942
  Duitsers roven kerkklokken
  Op 22 september worden de eerste kerkklokken door een aannemer in opdracht van de bezetter weggehaald. In totaal roven de Duitsers zo'n 4800 Nederlandse klokken voor hun oorlogsindustrie.
  '...
 • 2 oktober 1942: ontruiming Joodse werkkampen
  Information
  02 oktober 1942
  Ontruiming Joodse werkkampen
  De Ontruiming van Joodse werkkampen vond plaats in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Op de Joodse feestdag Jom Kipoer werden alle Joodse werkkampen ontruimd en de bewoners gedeporteerd naar kamp Westerbork.
  2...
 • Jodenjacht in Gelderland: de nacht dat honderden Joden worden afgevoerd naar Westerbork
  Information
  17 november 1942
  Grote razzia in Gelderland, honderden Joden opgepakt
  Eén van de grootste razzia's die in Gelderland werd gehouden vindt plaats van 17 op 18 november. In de Achterhoek maar ook in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Tiel worden grote groepen Joodse mensen opgepakt en naar Westerbork gestuurd.
  J...
 • Tante Riek, moeder van alle onderduikers
  Information
  25 november 1942
  Oprichting van LO
  De Winterswijkse verzetsvrouw Heleen Kuipers-Rietberg (Tante Riek) richt samen met dominee Frits Slomp de Landelijke organisatie voor Hulp aan Onderduikers op.
  T...
 • Kitty de Wijze vermoord in Auschwitz
  Information
  15 december 1942
  Kitty de Wijze sterft in concentratiekamp
  De Nijmeegse Kitty de Wijze (22) wordt tijdens een razzia opgepakt en naar Auschwitz gebracht. Daar wordt ze direct na aankomst vermoord.
  K...
 • De eerste Joden komen aan in het interneringskamp in Barneveld
  Information
  17 december 1942
  Eerste Joden komen aan in kamp Barneveld
  De Barneveldgroep komt in december 1942 naar De Veluwe. Het was een groep prominente joden die waren vrijgesteld van Arbeitseinsatz en deportatie. Zij werden ondergebracht in kasteel 'De Schaffelaar' en villa 'De Biezen' in Barneveld. Op 29 september 1943 werd de Barneveldgroep toch op transport naar Westerbork gesteld.
  D...

NIJMEGEN - Titus Brandsma sterft op 26 juli 1942 in het concentratiekamp Dachau. Het leven en werk van de katholieke geestelijke inspireren nog altijd vele mensen over de hele wereld. In 1985 werd Brandsma door de paus zalig verklaard en in 2005 werd hij door de Nijmeegse bevolking uitgeroepen tot Grootste Nijmegenaar aller tijden.

Titus Brandsma (23 februari 1881) werd in 1923 hoogleraar aan de toen net opgerichte Katholieke Universiteit in Nijmegen. In 1932 werd hij daar rector magnificus. Hij was populair onder jongeren omdat hij zich inzette voor de vernieuwing in het katholicisme zoals ook blijkt uit zijn beroemde diesrede waarin hij pleit voor vernieuwing van het Godsbeeld.

Actief publicist

Brandsma liet ook op journalistiek vlak van zich horen. Hij publiceerde veel en was van 1919 tot aan zijn vertrek naar Nijmegen hoofdredacteur van het Nieuwsblad De Stad Oss. In 1935 werd hij door aartsbisschop Jansen benoemd tot geestelijk adviseur van de katholieke journalistenvereniging.

Openlijk verzet tegen nationaal-socialisme

Zowel in zijn colleges als via publicaties wees hij op het gevaar van het nationaal-socialisme in Duitsland. In 1941 verzette hij zich tegen het verwijderen van joodse leerlingen en bekeerlingen van katholieke middelbare scholen en was hij de architect van het verbod dat de Utrechtse aartsbisschop Jan de Jong uitvaardigde tegen het opnemen van NSB-advertenties in de rooms-katholieke dagbladen.

Op 30 december 1941 maakte hij met de aartsbisschop een rondgang langs de katholieke dagbladdirecteuren om het verbod toe te lichten. De Duitsers zagen dit als ondergrondse activiteit en Brandsma werd gekenschetst als een gevaarlijk persoon die het nazisme bestreed.

Morele steun medegevangenen

Begin januari 1942 werd Brandsma door de Duitsers gearresteerd. Via een tocht langs de gevangenis van Scheveningen, kamp Amersfoort en de strafgevangenis van Kleef kwam hij ten slotte in het concentratiekamp Dachau terecht. Volgens getuigenissen van voormalige kampgenoten was Titus Brandsma een grote morele, spirituele en daadwerkelijke steun voor zijn medegevangenen.

Dodelijke injectie

Na enkele weken vol ontberingen en mishandelingen werd hij - levenslang behept met een wankele gezondheid - uitgeput en doodziek in het kamphospitaal opgenomen. Toen hij daar enkele dagen lag, raakte hij buiten bewustzijn. Op 26 juli 1942 om twee uur 's middags kwam een eind aan het leven van Titus Brandsma nadat een kamparts hem een dodelijke injectie toediende.

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend