• 1942

  Wat gebeurde er in 1942?

  In januari worden grote groepen Joodse mannen in speciale werkkampen in Nederland ondergebracht. In dezelfde maand besluiten de Duitsers dat er vernietigingskampen zullen worden gebouwd om alle Joden in de bezette gebieden om te brengen...

  Lees alles over 1942
  1940
 • 26 Juli 1942

  Titus Brandsma sterft in Dachau

  Priester Titus Brandsma spreekt zich uit tegen de Duitse bezetter. Hij wordt opgepakt en komt via diverse kampen in Dachau terecht en is daar tot zijn dood een grote steun voor zijn medegevangenen.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 22 September 1942

  Duitsers laten kerkklokken weghalen

  Een Limburgse aannemer haalt op 22 september de eerste klok uit de toren van een kerk in Hoensbroek. Ook in Gelderland worden uit honderden kerktorens de klokken geroofd.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 2 Oktober 1942

  Ontruiming Joodse werkkampen

  De Ontruiming van Joodse werkkampen vond plaats in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Op de Joodse feestdag Jom Kipoer werden alle Joodse werkkampen ontruimd en de bewoners gedeporteerd naar kamp Westerbork.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 17 November 1942

  Grote razzia op Joden in Gelderland

  Met een strak georganiseerde operatie worden in de Achterhoek, Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Tiel grote groepen Joden door de Duitsers opgepakt en naar Westerbork gebracht.

  Lees dit verhaal
  1942
 • 25 November 1942

  Oprichting van LO

  De Oprichting van LO vond plaats op 25 november 1942. De Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers begon met Helena Kuipers-Rietbergen en Frederik Slomp op zoek naar onderduikplaatsen.

  Lees dit verhaal
  1942
 • 15 December 1942

  Kitty de Wijze omgebracht in gaskamers Auschwitz

  De 22-jarige Kitty de Wijze uit Nijmegen wordt door de Duitsers opgepakt tijdens een grote razzia. De jonge vrouw sterft in de gaskamers van Auschwitz.

  Lees dit verhaal
  1942

ARNHEM - In januari worden grote groepen Joodse mannen in speciale werkkampen in Nederland ondergebracht.

In dezelfde maand besluiten de Duitsers dat er vernietigingskampen zullen worden gebouwd om alle Joden in de bezette gebieden om te brengen, de “Endlösung der Judenfrage". Japan bezet zonder veel weerstand te ondervinden Nederlands-Indië. In april worden de Nederlandse stranden verboden gebied en gaan tabak en snoep op de bon en begin mei wordt de Jodenster ingevoerd. Eind juni is bekend dat de Joden op transport worden gesteld en half juli vertrekt vanuit Westerbork de eerste trein met Amsterdamse Joden richting Auschwitz. De strijd aan het Oostfront nadert zijn hoogtepunt; de Slag om Stalingrad begint. In november wordt de Landelijke Organisatie van Onderduik (LO) opgericht en beginnen de Duitsers met het weghalen van klokken uit Nederlandse kerken om het metaal om te laten smelten tot wapentuig. In december dringt ook bij de gewone burger het vreselijke besef door dat Nazi-Duitsland echt op massale schaal bezig is om via kampen en de gaskamers de Joden te vermoorden.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend