• Wat gebeurde er in 1942?
  Information
  01 januari 1942
  Wat gebeurde er in 1942?
  In januari worden grote groepen Joodse mannen in speciale werkkampen in Nederland ondergebracht.
  W...
 • Titus Brandsma sterft in Dachau
  Information
  26 juli 1942
  Titus Brandsma overlijdt in concentratiekamp Dachau
  Pater Titus Brandsma ageert tegen de Duitse bezetter en wordt opgepakt en komt uiteindelijk in concentratiekamp Dachau terecht.
  T...
 • De hel van Ellecom
  Information
  03 september 1942
  Ontruiming Joodse werkkampen in Gelderland
  De Duitsers ontruimen de Joodse werkkampen en sturen de mannen naar Kamp Westerbork
  D...
 • 'Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet'
  Information
  22 september 1942
  Duitsers roven kerkklokken
  Op 22 september worden de eerste kerkklokken door een aannemer in opdracht van de bezetter weggehaald. In totaal roven de Duitsers zo'n 4800 Nederlandse klokken voor hun oorlogsindustrie.
  '...
 • 2 oktober 1942: ontruiming Joodse werkkampen
  Information
  02 oktober 1942
  Ontruiming Joodse werkkampen
  De Ontruiming van Joodse werkkampen vond plaats in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Op de Joodse feestdag Jom Kipoer werden alle Joodse werkkampen ontruimd en de bewoners gedeporteerd naar kamp Westerbork.
  2...
 • Jodenjacht in Gelderland: de nacht dat honderden Joden worden afgevoerd naar Westerbork
  Information
  17 november 1942
  Grote razzia in Gelderland, honderden Joden opgepakt
  Eén van de grootste razzia's die in Gelderland werd gehouden vindt plaats van 17 op 18 november. In de Achterhoek maar ook in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Tiel worden grote groepen Joodse mensen opgepakt en naar Westerbork gestuurd.
  J...
 • Tante Riek, moeder van alle onderduikers
  Information
  25 november 1942
  Oprichting van LO
  De Winterswijkse verzetsvrouw Heleen Kuipers-Rietberg (Tante Riek) richt samen met dominee Frits Slomp de Landelijke organisatie voor Hulp aan Onderduikers op.
  T...
 • Kitty de Wijze vermoord in Auschwitz
  Information
  15 december 1942
  Kitty de Wijze sterft in concentratiekamp
  De Nijmeegse Kitty de Wijze (22) wordt tijdens een razzia opgepakt en naar Auschwitz gebracht. Daar wordt ze direct na aankomst vermoord.
  K...
 • De eerste Joden komen aan in het interneringskamp in Barneveld
  Information
  17 december 1942
  Eerste Joden komen aan in kamp Barneveld
  De Barneveldgroep komt in december 1942 naar De Veluwe. Het was een groep prominente joden die waren vrijgesteld van Arbeitseinsatz en deportatie. Zij werden ondergebracht in kasteel 'De Schaffelaar' en villa 'De Biezen' in Barneveld. Op 29 september 1943 werd de Barneveldgroep toch op transport naar Westerbork gesteld.
  D...

ARNHEM - In januari worden grote groepen Joodse mannen in speciale werkkampen in Nederland ondergebracht.

In dezelfde maand besluiten de Duitsers dat er vernietigingskampen zullen worden gebouwd om alle Joden in de bezette gebieden om te brengen, de “Endlösung der Judenfrage". Japan bezet zonder veel weerstand te ondervinden Nederlands-Indië. In april worden de Nederlandse stranden verboden gebied en gaan tabak en snoep op de bon en begin mei wordt de Jodenster ingevoerd. Eind juni is bekend dat de Joden op transport worden gesteld en half juli vertrekt vanuit Westerbork de eerste trein met Amsterdamse Joden richting Auschwitz. De strijd aan het Oostfront nadert zijn hoogtepunt; de Slag om Stalingrad begint. In november wordt de Landelijke Organisatie van Onderduik (LO) opgericht en beginnen de Duitsers met het weghalen van klokken uit Nederlandse kerken om het metaal om te laten smelten tot wapentuig. In december dringt ook bij de gewone burger het vreselijke besef door dat Nazi-Duitsland echt op massale schaal bezig is om via kampen en de gaskamers de Joden te vermoorden.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend